Latest News

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Ύδρα: Εγκώμιο από το CNN (ΒΙΝΤΕΟ)


 Η Ύδρα με την πρώτη ματιά μοιάζει με τα περισσότερα νησιά στο Αιγαίο, με τα λευκά σπίτια, τα σοκάκια με τα γιασεμιά και τα καταπληκτικά... καταγάλανα νερά. Αλλά αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι ότι οι ντόπιοι αντιστάθηκαν στην εισβολή των αυτοκινήτων και υιοθετούν έναν πολύ πιο ήρεμο τρόπο ζωής.

Τα αυτοκίνητα δεν έχουν θέση στο νησί (εκτός από τα οχήματα της πυροσβεστικής και τα ασθενοφόρα) και αυτή η επιλογή έχει φτιάξει τον μύθο της Ύδρας.

Οι περίπου 2.500 κάτοικοι χρησιμοποιούν μουλάρια, γαϊδουράκια και μικρά άλογα για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές.

Ο επισκέπτης με το που φτάνει στο λιμάνι βλέπει τα αλογάκια να τον περιμένουν και αμέσως μπαίνει στη διαφορετική καθημερινότητα του νησιού, που χαρακτηρίζεται από τις εικόνες των ντόπιων κατοίκων που κάνουν τις δουλειές τους με τα συμπαθή τετράποδα.



Το CNN κάνει ένα εγκωμιαστικό αφιέρωμα στην Ύδρα και αναφέρεται στην παρουσία των τετράποδων φίλων των Υδραίων, από τα Καμίνια, το ήρεμο χωριό στη νότια ακτή, μέχρι το Μανδράκι, στη δυτική ακτή.

«Η Ύδρα είναι ένα νησί που σε πηγαίνει πίσω στον χρόνο», λέει στο CNN η Χάριετ Τζάρμαν, ιδιοκτήτρια μίας εταιρίας που κάνει εκδρομές με μικρά άλογα.

«Όλες οι μετακινήσεις στο νησί γίνονται με άλογα ή μουλάρια. Κι επειδή δεν υπάρχουν αυτοκίνητα οι ζωές όλων κυλούν με ηρεμία».


Η σχέση της Τζάρμαν με την Ύδρα άρχισε πριν από 24 χρόνια, όταν η μητέρα της την έφερε στο νησί για διακοπές.

Οι δύο γυναίκες ενθουσιάστηκαν και αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα.
Ύστερα από μία δεκαετία, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα η Τζάρμαν αντιμετώπισε το δίλημμα να πουλήσει το αγαπημένο της άλογο, την Χλόη.

Αλλά ήταν αποφασισμένη να το κρατήσει κι έτσι δημιούργησε τη δική της επιχείρηση, με τη διοργάνωση εκδρομών με αλογάκια, ώστε να δίνει την ευκαιρία και στους επισκέπτες να γνωρίζουν το εκπληκτικό ανάγλυφο του νησιού.

«Βαρέθηκα να τους ακούω όλους να μου λένε να πουλήσω την Χλόη γιατί έχει μεγάλο κόστος να συντηρείς άλογο. Σκέφτηκα ότι ήθελα να αποδείξω σε όλους τους λόγους για τους οποίους αποφάσισα να μείνω στο νησί μόνη».

Η εταιρία της Τζάρμαν έχει τώρα 12 άλογα, με τα οποία κάνει εκδρομές στα μονοπάτια του νησιού, με την βοήθεια έμπειρων ξεναγών.

Οι διαδρομές οδηγούν στα μοναστήρια του νησιού και στις πιο όμορφες παραλίες, όπου οι εκδρομείς μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους μαζί με τα άλογα.

Η επιλογή να διατηρηθούν οι μετακινήσεις στην Ύδρα με άλογα και γαϊδουράκια είναι απόδειξη της αποφασιστικότητας για βιώσιμη διαβίωση στο νησί και του σεβασμού στην παράδοση.

Τον 18ο και τον 19ο αιώνα το νησί ήταν ένα ακμάζον ναυτιλιακό κέντρο, αλλά όταν τον 20ο αιώνα επικράτησαν οι μετακινήσεις με αυτοκίνητα, οι ντόπιοι αντιλήφθηκαν ότι τα νέα μεταφορικά μέσα δεν είχαν θέση στα στενά δρομάκια.

Έτσι η χρησιμοποίηση των ιπποειδών έγινε τμήμα της κουλτούρας και τρόπος ζωής για τους Υδραίους.

Τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια έγιναν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας του νησιού, χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές αγαθών και ανθρώπων και αυτή η παράδοση έχει σωθεί μέχρι σήμερα, δίνοντας στο νησί τη δική του διακριτή ταυτότητα.

«Αυτά είναι τα αυτοκίνητά μας, τα χέρια μας, μεταφέρουν τα πάντα – από οικοδομικά υλικά και έπιπλα μέχρι αποσκευές και ψώνια», λέει η Τζάρμαν.

Ένας καλλιτεχνικός παράδεισος

Η απουσία αυτοκινήτων συνέβαλε στη δημιουργία μίας ήρεμης ατμόσφαιρας, την οποία εκτίμησαν σημαντικές προσωπικότητες απ΄όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών η Σοφία Λόρεν, που ερωτεύτηκε την Ύδρα όταν έκανε τα γυρίσματα της ταινίας «Το Παιδί και το Δελφίνι), το 1957.

«Η Ύδρα προσφέρει θαυμάσια χρώματα, ωραίο φως και μοναδική ατμόσφαιρα και έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους», λέει στο CNN η Έλενα Βότση, που είναι σχεδιάστρια κοσμημάτων και ζει στο νησί.

Η Βότση εμπνέεται από την ελληνική παράδοση, την φύση και την γεωμετρία και είναι γνωστή για την σύνδεση παραδοσιακών μοτίβων με την μοντέρνα αισθητική.

«Με εμπνέουν ο ήλιος, η πέτρα, τα κύματα. Η φυσική ομορφιά του νησιού είναι μοναδική και έχει επηρεάσει τη δουλειά μου», λέει η σχεδιάστρια κοσμημάτων.

Το νησί έχουν επισκεφτεί πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες: ζωγράφοι όπως οι Μπράις Μάρντεν, Αλέξης Βερούκας, Παναγιώτης Τέτσης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και ο Τζον Κράξτον, συγγραφείς όπως ο Χένρι Μίλερ, και τραγουδιστές όπως ο Λέοναρντ Κοέν, που ανακάλυψε την Ύδρα το 1960 και την επισκεπτόταν για χρόνια.

«Η Ύδρα είναι παράδεισος. Ένα μαγικό μέρος για να δουλέψεις και είναι ευλογία που μπορώ να έρχομαι εδώ ως καλλιτέχνης, όπως έχουν κάνει και πολλοί άλλοι πριν από μένα», δήλωσε στο CNN η Έλενα Βότση.