Latest News

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Τουρκία: Σήμερα η ορκωμοσία του Ερντογάν και η νέα κυβέρνηση


Νέα σελίδα ανοίγει και τυπικά σήμερα στην Τουρκία με την ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ανακοίνωση του νέου... υπουργικού συμβουλίου. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη την προηγούμενη Κυριακή στην προεδρία της Τουρκίας, θα ορκιστεί σήμερα στην Άγκυρα για μια νέα πενταετή θητεία και στη συνέχεια θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης.

Στην ορκωμοσία θα παραστούν περίπου 20 ηγέτες κρατών, σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Εντύπωση προκαλεί περισσότερο η παρουσία του Αρμένιου πρωθυπουργού, ενώ η Άγκυρα επιβεβαίωσε και την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τουρκία: Πιέζεται να άρει τις ενστάσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ 

Η Τουρκία, που επιμένει να ασκεί βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εδώ και 13 μήνες, δέχεται πιέσεις να αλλάξει στάση ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

«Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Σουηδούς φίλους μας: Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας και λάβετε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν», έγραψε στο Twitter την Πέμπτη το βράδυ ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τουρκία: Γρίφος το νέο υπουργικό συμβούλιο

Πέραν όμως της ορκωμοσίας και του θεαθήναι η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της και στην ανακοίνωση της νέας σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου, η οποία αναμένεται να γίνει γνωστή μέχρι το βράδυ. 

Κύριο ζήτημα ποιος θα αναλάβει τα ηνία της οικονομίας με την κατάσταση σε οριακό σημείο και την τουρκική λίρα να κατρακυλάει. Για το δύσκολο αυτό έργο κυκλοφορεί εδώ και ημέρες το όνομα του Μεχμέτ Σιμσέκ.

Πρώην υπουργός Οικονομικών (2009-2015), στη συνέχεια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την Οικονομία (ως το 2018), ο 56χρονος Σιμσέκ, πρώην οικονομολόγος στη Merrill Lynch, θα αναλάβει να επαναφέρει λίγη ορθοδοξία στην τουρκική οικονομία προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Εκτός από τον πληθωρισμό, που ξεπερνά το 40% ενισχυμένος από τις τακτικές μειώσεις των επιτοκίων, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, πέφτοντας την Παρασκευή στις 20,88 λίρες το ένα δολάριο.

Ποιοι ηγέτες αναμένεται να παραστούν στην ορκωμοσία Ερντογάν 

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, 20 ηγέτες κρατών και 45 υπουργοί Εξωτερικών θα παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν και θα συμμετάσχουν σε δείπνο στο τεράστιο προεδρικό μέγαρο, το οποίο κατασκεύασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης. 

Μεταξύ των υπολοίπων προσωπικοτήτων ξεχωρίζουν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, στενός σύμμαχος του Ερντογάν, και οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι, οι οποίοι ήταν μεταξύ των πρώτων που συνεχάρησαν τον Τούρκο πρόεδρο για την επανεκλογή του.

Το κοινοβούλιο που εξελέγη στις 14 Μαΐου συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες Παρασκευή στην Άγκυρα: το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών. Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το υπερεθνικιστικό MHP, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα).

Η ορκωμοσία του Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην έδρα του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πριν τις επίσημες τελετές και το μεγάλο δείπνο.