Latest News

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Alfa Nero: Σε δημοπρασία το εγκαταλελειμμένο ρωσικό σούπεργιοτ - Βγήκε από τη λίστα κυρώσεων

 Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών αφαίρεσε ένα εγκαταλελειμμένο ρωσικό σούπεργιοτ αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων από τη λίστα κυρώσεων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημοπράτηση...

του σκάφους.

Ο λόγος για το «Alfa Nero» ένα τεράστιο γιοτ 86 μέτρων που εντός του βρίσκει κανείς ακόμα και πίνακα του Μιρό. Το σκάφος εγκαταλείφθηκε στο λιμάνι Φλάμουθ της Αντίγκουα τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Πέρυσι, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, Αντρέι Γκούριεφ, κατονομάζοντάς τον ως ιδιοκτήτη του Alfa Nero. Ωστόσο, ο μεγιστάνας αρνείται ότι το σκάφος του ανήκει.  

Η κυβέρνηση της Αντίγκουα κατέσχεσε επίσημα το σούπεργιοτ τον Απρίλιο λόγω απλήρωτων λογαριασμών και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να άρει τις κυρώσεις για το σκάφος, ώστε να μπορέσει να το πουλήσει.

Από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες Ρώσους μεγιστάνες, οδηγώντας στη δέσμευση δεκάδων υπερπολυτελών σκαφών αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ο Γκούριεφ αγόρασε το Alfa Nero το 2014 για 120 εκατομμύρια δολάρια. Τον περασμένο Αύγουστο, οι αμερικανικές αρχές έστειλαν πράκτορες του FBI για να ερευνήσουν το σκάφος μαζί με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου. 

Δικηγόρος του δισεκατομμυριούχου δήλωσε ότι δεν του ανήκει το σούπεργιοτ αλλά το χρησιμοποιούσε «κατά καιρούς» από το 2014.