Latest News

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Φεστιβάλ Καννών 2023: Ο σκηνοθέτης του «Καλιγούλα» προειδοποιεί ότι θα κινηθεί νομικά κατά του Penthouse (ΒΙΝΤΕΟ)

 Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Καλιγούλας» σε σκηνοθεσία Tinto Brass και παραγωγή του περιοδικού Penthouse, η διαμάχη συνεχίζεται: αυτή τη φορά με αφορμή την προβολή νέας εκδοχής της ταινίας στο... Φεστιβάλ Καννών 2023.

Η Penthouse Films International, κυκλοφόρησε μία νέα κόπια της ταινίας του 1979 «Καλιγούλας» με τον τίτλο «Caligula: The Ultimate Cut», η οποία προβλήθηκε την Τετάρτη στο Φεστιβάλ των Καννών, στο τμήμα Cannes Classics.

Η ταινία  του 1979 ήταν παραγωγή του περιοδικού Penthouse, και περιλάμβανε πραγματικές σκηνές σεξ που προστέθηκαν στο post-production, με τον σκηνοθέτη να έχει αντίθετη άποψη. Οι σκηνές έγιναν με την βοήθεια των κοριτσιών του περιοδικού, των λεγόμενων «Penthouse Pets».

Ο σκηνοθέτης Tinto Brass έχει εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία παίρνει ο ίδιος αποστάσεις από την νέα εκδοχή της ταινίας ενώ προειδοποίησε ότι θα αναλάβει νομική δράση, χωρίς να διευκρινίζει τις επόμενες κινήσεις του.

«Μετά από αναρίθμητες και άκαρπες διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια, πρώτα με το Penthouse και στη συνέχεια με άλλα άτομα, για να επεξεργαστώ το υλικό που τράβηξα και το οποίο είχε βρεθεί στα αρχεία του Penthouse, δημιουργήθηκε μια έκδοση στην οποία δεν έλαβα μέρος και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα αντικατοπτρίζει το καλλιτεχνικό μου όραμα», ανέφερε στη δήλωσή του ο 90χρονος σήμερα σκηνοθέτης Tinto Brass.

«Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία του μοντάζ είναι αυτή που διαμορφώνει το πολύ προσωπικό μου σκηνοθετικό στυλ. Αν δεν μπορώ να επεξεργαστώ μια ταινία, δεν την αναγνωρίζω και δεν έχω αναγνωρίσει την πατρότητα της νέας αυτής έκδοσης της ταινίας «Καλιγούλας».

»Υπάρχουν πολλές εκδόσεις του «Καλιγούλα» που έχουν επιμεληθεί άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Bob Guccione (Panthouse), αλλά κανένα από αυτά δεν αντιστοιχεί στο αρχικό μου έργο. Επομένως, το κοινό του Φεστιβάλ των Καννών θα περιπλανηθεί από την αυθαίρετη χρήση του ονόματός μου», σημείωσε ο σκηνοθέτης.

Ο Tinto Brass καταλήγει στην ανακοίνωσή του λέγοντας πως «Προς το παρόν δεν θα προσθέσω τίποτα άλλο. Οι δικηγόροι μου ασχολούνται με το θέμα».

Από την πλευρά της εταιρείας Penthouse Films International δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο προς το παρόν.

Το μεγάλου προϋπολογισμού «Caligula» αυτοχρηματοδοτήθηκε το 1980 από τον ιδρυτή του Penthouse, Bob Guccione, ο οποίος μετά από μία πολύχρονη διαμάχη με τον σκηνοθέτη Tinto Brass και τον σεναριογράφο Gore Vidal κέρδισε τον έλεγχο της ταινίας «Καλιγούλας». Τότε πρόσθεσε στην ταινία περιεχόμενο για ενήλικες, που τράβηξε αφού οι ηθοποιοί είχαν τελειώσει τα γυρίσματά τους.

Μεταξύ των ηθοποιών ήταν οι Έλεν Μίρεν, Μάλκολμ Μακ Ντάουελ και Πίτερ Ο΄Τουλ.

Η προσθήκη πορνογραφικού υλικού οδήγησε τους Brass και Vidal σε μήνυση προκειμένου να αφαιρέσουν τα ονόματά τους από την ταινία «Καλιγούλας».

Όσον αφορά τη νέα διαφωνία, ένα πράγμα είναι σίγουρο, σχολιάζει το Variety, το «Caligula: The Ultimate Cut», το οποίο διαρκεί 157 λεπτά και δημιουργήθηκε με χρήση 96 ωρών από το αρχικό υλικό του Tinto Brass (που δεν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία), είναι πολύ διαφορετικό από την εκδοχή του Guccione.

Ο παραγωγός της νέας ταινίας Thomas Negovan, «Προσέγγισε αυτή τη νέα έκδοση από μια ουδέτερη οπτική γωνία», αναφέρεται στις σημειώσεις της παραγωγής.

«Η επιθυμία του να εξυψώσει τους ηθοποιούς δίνει μεγαλύτερη δύναμη στην αφήγηση και προσφέρει μια νέα προσέγγιση στην τρέλα του αυτοκράτορα Καλιγούλα», προσθέτει.

Επισημαίνεται δε, ότι στο «Caligula – The Ultimate Cut» δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα πλάνο από την πρώτη ταινία του Tinto Brass κάνοντας τη νέα εκδοχή «μια εντελώς νέα ταινία μεγάλου μήκους».