Latest News

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Στο μυαλό του Μητσοτάκη για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου - Ποια είναι τα κλειδιά για την αυτοδυναμία της ΝΔ

Το πρωτοφανές αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, αλλά και η κάθετη αντίδραση του Ν. Ανδρουλάκη να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. «ακόμα κι αν έχει 148 ή 149 βουλευτές» λύνουν εντελώς τα χέρια του Κ. Μητσοτάκη να χαράξει τη νέα στρατηγική του για την αυτοδυναμία στις «άδειες κάλπες» της...

25ης Ιουνίου.

Οι κάλπες είναι άδειες, αλλά δεν είναι «κενές», καθώς το 41% της προηγούμενης Κυριακής, ναι μεν δεν θεωρείται δεδομένο, αλλά είναι υπαρκτό και παρόν.

Πρώτος στόχος της Πειραιώς θα είναι «όσοι ψήφισαν Ν.Δ. να την ξαναψηφίσουν», «να διατηρηθεί ή και να ενισχυθεί το 41%». Η επίτευξη αυτού του στόχου εξουδετερώνει σε σημαντικό βαθμό τα νέα προβλήματα που κουβαλάνε οι κάλπες της 25ης Ιουνίου. Παρά τη συντριπτική διαφορά των 21 μονάδων, η οποία δεν ανατρέπεται ούτε με θαύμα, η αυτοδυναμία έχει τα δικά της κλειδιά.

Το σημαντικότερο απ’ αυτά είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων και στις δεύτερες εκλογές, οι οποίες είναι οι νέες εκλογές, οι οποίες θα εκλέξουν την κυβέρνηση, που δεν εκλέχθηκε. Αντίπαλος και έγνοια της Πειραιώς είναι να συνειδητοποιηθεί απ’ όλους ότι η ψήφος στις επικείμενες εκλογές είναι «πιο κρίσιμη και καθοριστική» από την ψήφο στις πρώτες εκλογές. Η χαλάρωση και η μη συμμετοχή μπορεί να υποσκάψουν την εντυπωσιακή προσπάθεια της Ν.Δ., η οποία προκάλεσε σοκ με το double score της 21ης Μαΐου.

ADVERTISEMENT

Ιδιαιτερότητες

Ο κίνδυνος αυτός ενισχύεται από τις ιδιαιτερότητες των επικείμενων εκλογών. Ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι το όχι απίθανο ενδεχόμενο η επόμενη Βουλή να είναι επτακομματική ή και οκτακομματική. Η είσοδος στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας σχεδόν προεξοφλείται. Ενώ πάρα πολύ κοντά στο 3% είναι και το «περίεργο σχήμα» της «Νίκης» με ισχυρά ερείσματα στο Αγιο Ορος, σε ισχυρές παραεκκλησιαστικές οργανώσεις που έχουν επιρροή κυρίως στη Β. Ελλάδα, αλλά και σε οικονομικούς παράγοντες εγχώριους και του εξωτερικού, οι οποίοι διατηρούν δεσμούς με τη Ρωσία. Κι εφόσον συνεχιστεί η αιμορραγία του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά του, δεν είναι απίθανο να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή ακόμα και το Μέρα25. Στο χειρότερο σενάριο που είναι μια Βουλή με 8 κόμματα, ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει πάνω από το 39%.

Η επίτευξη του στόχου για 40%+ εξουδετερώνει αυτόν τον σημαντικό παράγοντα. Αλλά εξασφαλίζει και μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς με βάση τον νέο εκλογικό νόμο, αν ένα κόμμα πάρει από 40% και πάνω, το μπόνους από 40 έδρες γίνεται 50.

Το δεύτερο κλειδί είναι η συμπεριφορά των κεντρώων ψηφοφόρων και ειδικά εκείνου του τμήματος που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί οι ψηφοφόροι μπροστά στον «κίνδυνο» να έρθει ξανά ο Α. Τσίπρας ψήφισαν Ν.Δ. και κυρίως Κυριάκο. Ενα ζητούμενο λοιπόν, προκειμένου να μην υπάρξει ακυβερνησία, είναι να πειστούν ότι χρειάζεται η ψήφος τους ξανά, καθώς ναι μεν έχει λυθεί το θέμα της πρωτιάς, αλλά δεν έχει λυθεί το θέμα της σταθερής κυβέρνησης.

Το εγχείρημα αυτό έχει και μια πρόσθετη δυσκολία: Η προέλευσή τους από το ΠΑΣΟΚ τούς δίνει τώρα τη δυνατότητα, που το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί να γίνει δεύτερο κόμμα υποσκελίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, να αξιολογήσουν ως πιο σημαντικό την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και όχι τη διασφάλιση κυβερνητικής σταθερότητας, αφού η διαφορά των 20 μονάδων θεωρείται πως έσβησε οριστικά τον κίνδυνο της περιπέτειας. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η Χ. Τρικούπη ανεπισήμως καθησυχάζει πως «θα βγει οπωσδήποτε αυτοδύναμη κυβέρνηση».

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ… ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Πανστρατιά, περιοδείες και… αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Οι επικείμενες εκλογές έχουν και μια άλλη ιδιομορφία: Υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος πρωθυπουργός και δύο διεκδικητές της θέσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το «ντέρμπι» λοιπόν γίνεται για τη δεύτερη και την τρίτη θέση και λόγω της αναμενόμενης σφοδρότητας της σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ενέχει έναν κίνδυνο για τη Ν.Δ. Ενώ είναι το κόμμα που εξέφρασε και ενισχύθηκε από το υπαρκτό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, να επωφεληθεί απ’ αυτό κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό η Πειραιώς παρότι θα μείνει στη γραμμή του θετικού αφηγήματος και του «Σταθερά-Τολμηρά-Μπροστά», δεν θα μείνει έξω από την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως φάνηκε και από την ομιλία του Α. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι αμετανόητος», «έκανε προσχηματική αυτοκριτική» και παραμένει προσκολλημένος στην καταδικασμένη πολιτική του διχασμού και της τοξικότητας.

Ηδη στην Πειραιώς έχει κηρυχθεί πανστρατιά, οποία κορυφώνεται σήμερα με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλο το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας (εκλεγέντες και πολιτευτές). Ο οποίος έχει δώσει ήδη το σήμα πως όσοι βουλευτές ή πολιτευτές προτιμήσουν τον καναπέ δεν μπορούν να προσβλέπουν σε μετεκλογική αξιοποίηση.

Ταυτοχρόνως ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα περιοδειών του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα γυρίσει και πάλι όλη τη χώρα. Αρχίζει αύριο από το «γούρικο Περιστέρι» και μεθαύριο θα πάει στην Κρήτη για ένα διήμερο περιοδεύοντας χωριό το χωριό προκειμένου να δείξει την ευγνωμοσύνη του γιατί η Κρήτη για πρώτη φορά βάφτηκε μπλε.

Επόμενοι σταθμοί των περιοδειών του Κ. Μητσοτάκη είναι η Βόρεια Ελλάδα, με έμφαση στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, όπου οι επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας ήταν κάτω από το 40%. Οι στενοί συνεργάτες του έχουν επισημάνει από τη μελέτη των αποτελεσμάτων, ότι όπου δεν πήγε ο Κ. Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία δεν πήγε εξίσου καλά με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Με… αέρα η νέα προεκλογική καμπάνια

 Τα καινούργια στοιχεία της νέας καμπάνιας που ολοκληρώνεται στην Πειραιώς, είναι το απαγορευτικό στην αλαζονεία, αλλά και το μήνυμα «δεν τελειώσαμε-τελειώνουμε με την αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου». Παρά τις εύλογες ανησυχίες που υπάρχουν και επιχειρείται η έγκαιρη αντιμετώπισή τους, οι επιτελείς της Ν.Δ. καταγράφουν και δυο σημαντικά επιτεύγματα, τα οποία εμπεριέχονται στο εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής:

1 Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Ν.Δ. ανακτά την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία έναντι της Αριστεράς. Οι σύγχρονες ιδέες και προτάσεις της Ν.Δ. έβαλαν σε δεύτερο πλάνο τις σκουριασμένες ιδέες της Αριστεράς, οι οποίες δεν ανανεώθηκαν.

2 Οτι η πολιτική του Κ. Μητσοτάκη επέφερε σημαντικό ρήγμα στους κόλπους της Κεντροαριστεράς δημιουργώντας πολύ ισχυρούς δεσμούς πλέον με το Κέντρο.