Latest News

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Σουδάν: Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία εκκενώνει την πρεσβεία της

 


Η Γαλλία ξεκινά με τη σειρά της επιχείρηση εκκένωσης πολιτών της από το Σουδάν...σύμφωνα με επίσημη πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανέφερε ότι ξεκίνησε την «επιχείρηση ταχείας εκκένωσης» με σκοπό να βοηθηθούν τόσο οι Γάλλοι όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, αναφέροντας ότι θα βοηθηθούν και «συμμαχικές χώρες» χωρίς να τις κατονομάζει. Περίπου 250 Γάλλοι πολίτες ζουν στο Σουδάν, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Προηγήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, η απομάκρυνση των Αμερικανών διπλωματών και των μελών των οικογενειών τους από αμερικανική στρατιωτική δύναμη, από την πρωτεύουσα Χαρτούμ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις του Τζιμπουτί, της Αιθιοπίας και της Σαουδικής Αραβίας για την υποστήριξή τους σε αυτή την επιχείρηση.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τις δραστηριότητες της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ, αφού απομάκρυναν με ασφάλεια το προσωπικό της και τους συγγενείς του.

Βοήθεια στους Αμερικάνους που θέλουν να φύγουν από το Σουδάν

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν να αλλάξει βραχυπρόθεσμα η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, σημείωσε ο Τζον Μπας, υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ώρα που στη χώρα παραμένουν αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί πολίτες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανικός στρατός εξετάζει τρόπους για να προσφέρει κάποια βοήθεια στους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Σουδάν, αλλά δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τώρα ή τις επόμενες ημέρες κυβερνητική επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους.

Σουδάν: Επικοινωνία Δένδια με Μπορέλ, Τσούνη και Φλώρο για τους Έλληνες στη χώρα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε δύο φορές με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ είχε και χθες ο Νίκος Δένδιας, μετά την αποστολή επιστολής του σχετικά με την «άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν».

Στη χθεσινή επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των 2 τραυματιών, και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους όταν οι συνθήκες τον επιτρέψουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμιζε τη σημασία του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών.

Επιπλέον, ενημέρωνε για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και διεξαγωγής διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξασφάλιση σταθερότητας και ενότητας του Σουδάν.

Τέλος, τόνιζε την πρωταρχική σημασία που έχει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού τους.

Δεν τηρείται η εκεχειρία στο Σουδάν

Οι χώρες της Δύσης αναμένεται να στείλουν αεροπλάνα από το Τζιμπουτί για την απομάκρυνση των πολιτών τους, αν και η πρόσβαση στα αεροδρόμια στο Χαρτούμ και τη Νιάλα δεν είναι εφικτή. 

Ακόμη, στρατός και οι ΔΤΥ δεν έχουν τηρήσει τις εκεχειρίες που ανακοινώνονταν σχεδόν καθημερινά μετά τις 15 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες.

Οι πολεμικές συγκρούσεις σημειώθηκαν και το Σάββατο, παρά την τριήμερη εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τη μη τήρηση της κατάπαυσης πυρός. 

Οι κάτοικοι στο Χαρτούμ και τις γειτονικές του πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι δήλωσαν ότι εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιδρομές κοντά στην κρατική τηλεόραση και ξέσπασαν μάχες σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης αυτής κοντά στο αρχηγείο του στρατού.

Ανθρωπιστική κρίση στη χώρα

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησαν να ανοίξουν ασφαλείς διάδρομοι προκειμένου να περάσουν εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και βοήθεια.

«Χρειαζόμαστε λιμάνια εισόδου από όπου θα μπορέσει να περάσει προσωπικό που ειδικεύεται στους τραυματισμούς και ιατρικός εξοπλισμός», δήλωσε ο Αμπντάλα Χουσέιν επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Σουδάν της οργάνωσης.

Η ένωση Σουδανών γιατρών δήλωσε ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα των νοσοκομείων στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις είναι εκτός λειτουργίας, ενώ 32 εκκενώθηκαν δια της βίας από στρατιώτες ή βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε την Παρασκευή ότι 413 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.551 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μία από τις δύο πλευρές θα επικρατήσει σύντομα ή ότι είναι ανοικτή σε συνομιλίες. Ο στρατός ελέγχει την πολεμική αεροπορία, ενώ οι ΔΤΥ έχουν δυνάμεις διάσπαρτες σε αστικές περιοχές.

Στο Σουδάν, την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού στην Αφρική και παρ’ όλα αυτά μία από τις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως, οι υπηρεσίες υγείας έχουν καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες, ενώ το ένα τρίτο των 45 εκατ. κατοίκων της χώρας υποφέρει από πείνα.