Latest News

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Θρίλερ με την υπόθεση κατασκοπείας: Η τελευταία επικοινωνία της Ρωσίδας με την Ελλάδα

 
Η τελευταία φορά που η φερόμενη Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα (κυκλοφορούσε με το όνομα «Μαρία Τσάλλα») βρισκόταν στην Ελλάδα ήταν στις... 4 Ιανουάριου του 2023 βάση του κινητού της τηλεφώνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες λίγες ημέρες αργότερα φέρεται να έρχεται σε επαφή τόσο με το σπιτονοικοκύρη της όσο και με την υπάλληλο στο κατάστημα που διατηρούσε όπου και ζήτησε να της στείλει τη γάτα της κάτι που δεν κατέστη εφικτό τελικά, καθώς απαιτούνταν ειδικό πιστοποιητικό.

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί ότι η φερόμενη Ρωσίδα κατάσκοπος προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη της και από τις ελληνικές φορολογικές αρχές αφού ως έδρα της ατομικής της επιχείρησης δήλωσε όχι την κατοικία της στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι, αλλά την οδό Τζαφέρη 16 στο Γκάζι.


Υπενθυμίζεται ότι η «Τσάλλα» τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, ενώ είχε ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, ανέφερε η ΕΥΠ σε ανακοίνωση. Από την έρευνα της Υπηρεσίας, έπειτα από πληροφορίες που συνέλεξε, αποδείχθηκε πως «στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A. S.”, που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε όταν εντοπίστηκε απόπειρα πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν πεθάνει, ανέφερε η ΕΥΠ. Μια «διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των υπηρεσιών πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”». Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες-στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση, επεσήμανε η ΕΥΠ στην ανακοίνωση. 

Προκειμένου να προστατεύσουν την πραγματική ταυτότητά τους, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με την παραποίηση ατομικών εγγράφων και τη χρήση πιστοποιητικών με στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ανθρώπων που έχουν πεθάνει.  

Πώς ήρθε στην Ελλάδα

Η «Μαρία Τσάλλα» όπως ήταν γνωστή στην Ελλάδα, ήρθε στη χώρα μας χρησιμοποιώντας παραποιημένο διαβατήριο, προσώπου που ζούσε στη Λατινική Αμερική.

Το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία βρέφους το οποίο πέθανε στον τοκετό, τον Δεκέμβριο του 1991. 

Στο πλαίσιο έρευνας που έγινε έπειτα από πληροφορία που έλαβε για την «Μαρία Τσάλλα» τον Ιανουάριο η ΕΥΠ, στάλθηκαν φωτογραφίες της σε υπηρεσίες του εξωτερικού και έτσι προέκυψε ότι πρόκειται για Ρωσίδα κατάσκοπο με το όνομα «Irina A.S.»,

Ποιος ήταν ο σύζυγός της

Η «Μαρία Τσάλλα» πέρα από το σύντροφο που είχε στην Ελλάδα ήταν ήδη παντρεμένη με έναν επίσης κατάσκοπο γνωστό ως «Τζέραρντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιτς», ο οποίος έμενε στη Βραζιλία με πλαστά χαρτιά και ταυτότητα.

Ο «Γουίτιτς» διέθετε διπλή υπηκοότητα: μία Βραζιλίας και μία Αυστρίας. Φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα βρισκόταν για διακοπές στη Μαλαισία.

Ωστόσο, τα ίχνη του έχουν χαθεί και εικάζεται πως και εκείνος κλήθηκε για άμεση επιστροφή στη Ρωσία, μαζί με τη «Μαρία Τσάλλα» από την Αθήνα.