Latest News

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Γαλλία: Πεδίο μάχης οι δρόμοι των πόλεων στις διαδηλώσεις - Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Μακρόν [ΒΙΝΤΕΟ]

 Νέα σοβαρά επεισόδια δημιουργήθηκαν και την Τρίτη σε πόλεις της Γαλλίας, όπου διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από τον... Εμανουέλ Μακρόν.

Σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην Πλατεία των Εθνών στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σχεδόν 740.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, από τους οποίους 93.000 στο Παρίσι, για τη 10η ημέρα κινητοποίησης κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Στις 23 Μαρτίου, την προηγούμενη ημέρα διαδηλώσεων, σχεδόν 1,09 εκατ. πολίτες συμμετείχαν στις πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, από τους οποίους 119.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Το συνδικάτο CGT κάνει λόγο σήμερα για 450.000 διαδηλωτές στο Παρίσι, αριθμός μικρότερος σε σύγκριση με την προηγούμενη κινητοποίηση.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν το απόγευμα κατά τη διάρκεια της πορείας των διαδηλωτών στο Παρίσι, σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα λόγω του αδιεξόδου στον διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν και των συνδικάτων.

Οι δυνάμεις της τάξης παρενέβησαν για να διαλύσουν ταραξίες, ορισμένοι από τους οποίους λεηλάτησαν ένα κατάστημα και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ανακοίνωσε ότι έγιναν 22 συλλήψεις.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν στη Νάντη, όπου πυρπολήθηκαν ένα υποκατάστημα της BNP Paribas και ένα αυτοκίνητο ,ενώ επίθεση έγινε και στο κτίριο του διοικητικού δικαστηρίου της πόλης. Σημαντικές είναι οι καταστροφές στην πόλη Ρεν, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν την περιφερειακή λεωφόρο και έκαψαν ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Παρίσι και στη Μασσαλία, οι διαδηλωτές απέκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα τις σιδηροδρομικές γραμμές. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων για τη σημερινή, δέκατη ημέρα διαδηλώσεων, θα είναι «πρωτοφανής», με 13.000 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 5.500 στο Παρίσι.

«Παρέλυσε» η χώρα από τις απεργίες

Οι αποκλεισμοί, οι πικετοφορίες, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και ημέρες, δυσχεραίνοντας τον ανεφοδιασμό ορισμένων περιφερειών με καύσιμα. Πάνω από το 15% των βενζινάδικων αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ιδίως στη νότια και δυτική Γαλλία, καθώς και στην περιοχή του Παρισιού. Σήμερα, σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στην κυκλοφορία των τρένων. Η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν ορισμένες πτήσεις τους την Πέμπτη και την Παρασκευή, κυρίως από το αεροδρόμιο του Ορλί, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε κλειστός λόγω της γενικής απεργίας.

Η φοιτητική ένωση UNEF ανέφερε ότι οι φοιτητές έχουν αποκλείσει τις εισόδους σε περίπου 20 Πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένης και της Σορβόνης.

Η απεργία της Τρίτης είναι ήδη από το πρωί ιδιαίτερα αισθητή στους τομείς των μεταφορών καθώς επίσης και της εκπαίδευσης. Από την πλευρά των συνδικάτων υπήρξαν ωστόσο σήμερα κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της διαβούλευσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας της CFDT, του συνδικάτου που ιστορικά πρόκειται στο σοσιαλιστικό κόμμα, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να παγώσει για τουλάχιστον ένα μήνα τη διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο Φιλίπ Μαρτινέ, επικεφαλής τη CGT που ιστορικά πρόκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα συνυπογράψουν μία επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα τον καλούν να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για το συνταξιοδοτικό και εκ παραλλήλου να ορίσει ένα διαμεσολαβητή για την επίλυση του ζητήματος. Ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει αρνηθεί ως σήμερα την διαβούλευση με τα συνδικάτα, χωρίς ωστόσο να έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να παγώσει την διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.

Τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους του Παρισιού

Εντωμεταξύ τόνοι σκουπιδιών συγκεντρώνονται στο Παρίσι και άλλες πόλεις λόγω των απεργιών. Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή από την Τετάρτη, της απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Παρίσι και του αποκλεισμού των αποτεφρωτήρων, δύο κινητοποιήσεις που έχουν προκαλέσει τη συσσώρευση τόνων σκουπιδιών στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας από την 6η Μαρτίου.
«Πρέπει να ξανασυζητήσουμε με τους παράγοντες στον τομέα των απορριμμάτων και της καθαριότητας της πόλης του Παρισιού ώστε να επιστρέψουμε πιο δυνατοί στην απεργία», ανέφερε η CGT-FTDNEEA το τμήμα της CGT στο οποίο μετέχουν οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των σκουπιδιών, οι εργάτες υπονόμων και οι οδηγοί απορριμματοφόρων της πρωτεύουσας. Σήμερα, 23η ημέρα της κινητοποίησης, η συλλογή των κάδων απορριμμάτων γινόταν με πολλά προβλήματα στο Παρίσι, με τον συνολικό όγκο των σκουπιδιών που παραμένουν στους δρόμους να είναι 7.000.

Οργή κατά του Μακρόν

Στο μεταξύ, υποχώρηση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν στο 28%, δηλαδή μικρότερη κατά 6 μονάδες το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.

Το ίδιο ισχύει και για την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, για την οποία επίσης μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, το Μάιο του 2022.

Τέλος η δημοσκόπηση δείχνει ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με 61% στις αρχές Μαρτίου.