Latest News

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Παραιτείται ο επικεφαλής Μεταφορών της Κομισιόν - Αποκαλύψεις για δωρεάν ταξίδια στο Κατάρ

 Παραιτείται ο γενικός διευθυντής του τμήματος Μεταφορών της Κομισιόν... Χένρικ Χολολέι μετά τις αποκαλύψεις του Politico ότι δέχθηκε να κάνει δωρεάν πτήσεις με την Qatar Airways, ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το Κατάρ.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωτερική έρευνα για τα εν λόγω δωρεάν αεροπορικά ταξίδια και για το ενδεχόμενο να υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων με αυτή του την αποδοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χολολέι θα αφήσει τη θέση του στο τμήμα μεταφορών (DG MOVE), και θα γίνει πολιτικός σύμβουλος χωρίς διοικητική ευθύνη στην DG INTPA, το τμήμα της Κομισιόν που είναι αρμόδιο για τις διεθνείς συνεργασίες. Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ότι ο Χολολέι θα μετακινηθεί στο νέο του ρόλο την 1η Απριλίου.

Ο ίδιος ο Χολολέι ανακοίνωσε την αλλαγή θέσης εργασίας του σε ένα μέιλ προς το προσωπικό: «Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, Ήθελα να σας ενημερώσω ο ίδιος ότι η Παρασκευή θα είναι η τελευταία μου ημέρα στην DG MOVE. Είμαι βέβαιος ότι έχετε δει την πρόσφατη κάλυψη του Τύπου σχετικά με τη συμμετοχή μου σε διεθνή συνέδρια. Αυτό εμποδίζει την DG MOVE να προχωρήσει [...] Ζήτησα να μετακινηθώ σε άλλη θέση».

Το Politico αποκάλυψε πριν από ένα μήνα ότι ο Χολολέι πέταξε δωρεάν στην business class της Qatar Airways εννέα φορές μεταξύ του 2015 και του 2021. Έξι από τις δωρεάν πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη σύναψη μίας σημαντικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Ντόχα. Τέσσερις από αυτές τις πτήσεις πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή από έναν όμιλο που συνδέεται με το Κατάρ.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν αμέσως θύελλα αντιδράσεων, εκκλήσεις για έρευνα και αιτήματα για αναθεώρηση των κανόνων. Η Κομισιόν αρχικά επέμεινε ότι ο Χολολέι δεν είχε παραβιάσει κανέναν κανόνα, αλλά στη συνέχεια προχώρησε σε αυστηροποίηση των κανόνων για να διασφαλίσει ότι η πρακτική του δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον.