Latest News

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Κινέζος δισεκατομμυριούχος συνελήφθη και κατηγορείται για απάτες άνω του $1 δισ.

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος και διακηρυγμένος αντιφρονών Γκουό Γουενγκουί συνελήφθη την Τετάρτη και κατηγορείται για απάτη ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, μέσω πολύπλοκων επενδυτικών σχεδίων...όπως ενημέρωσαν οι αμερικανικές Αρχές.

Ο Γουενγκουί, σφοδρός επικριτής της κινεζικής κυβέρνησης, ζει εξόριστος στο Μανχάταν και είναι από τα άτομα στο στενό περιβάλλον του πρώην σύμβουλου του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

Τέθηκε υπό κράτηση στη Νέα Υόρκη το πρωί της Τετάρτης και κατηγορείται για εξαπάτηση ή υπεξαίρεση χρημάτων επενδυτών χρησιμοποιώντας διάφορα σχήματα, μεταξύ των οποίων η εταιρεία μέσων ενημέρωσης GTV Media Group, ένα πρόγραμμα δανείων για αγροκτήματα μέσω της Himalaya Farm Alliance και ένα κρυπτονόμισμα με την ονομασία Himalaya Coin.


Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι αντί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα με τον τρόπο που υποσχέθηκε στους δυνητικούς επενδυτές, ο Guo διοχέτευσε τα κεφάλαια σε προσωπικά έξοδα, όπως η συντήρηση του πολυτελούς γιοτ του, αξίας 37 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα σπορ αυτοκίνητο και μία έπαυλη στο Νιού Τζέρσι, αλλά και διάφορες επενδύσεις.

Κρατείται και το δικαστήριο αρνήθηκε τον ορισμό εγγύησης για την προσωρινή αποφυλάκισή του. 

Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό πως ξέσπασε φωτιά στο διαμέρισμα του κατά τη διάρκεια της έρευνας που έκανε το FBI στο ακίνητο. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα επεσήμανε πως τα αίτια της πυρκαγιάς είναι υπό διερεύνηση. 

Ο Γουενγκουί συνίδρυσε, μαζί με τον Μπάνον, δύο μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, τις Rule of Law Foundation και Rule of Law Society, τους οποίους οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι χρησιμοποίησε για να προσελκύσει πελάτες, που πίστευαν στις ιδέες του. Οι εν λόγω ΜΚΟ συνδέονταν με ομάδα που προωθούσε τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός πιθανότατα δημιουργήθηκε σε κινεζικό εργαστήριο. 

Ο Μπάνον, σημειώνεται, είχε συλληφθεί το 2020 για διαφορετική υπόθεση απατών. Ο ίδιος δηλώνει αθώος, ενώ οι εισαγγελείς ενημέρωσαν πως κατάσχεσαν 634 εκατομμύρια δολάρια από 21 τραπεζικούς λογαριασμούς και μια Lamborghini.