Latest News

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Qatargate: Αποφυλακίστηκε δίχως όρους ο Ταλαμάνκα από τις βελγικές αρχές

 Ο Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα -γενικός γραμματέας της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», που συνδέθηκε με το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – αφέθηκε ελεύθερος... σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της βελγικής εισαγγελίας στο Politico.

Στον Ταλαμάνκα δεν επιβλήθηκε κανένας όρος για την αποφυλάκισή του.

Αρχικά, ο Φιγκά-Ταλαμάνκα είχε μείνει εκτός φυλακής με τον όρο να παρακολουθείται με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Ο Βέλγος εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της συγκεκριμένης διάταξης και έτσι στα τέλη Δεκεμβρίου το βελγικό τμήμα του κατηγορητηρίου ανέτρεψε την απόφαση, κλείνοντας τον Φιγκά-Ταλαμάνκα στη φυλακή.

Προς το παρόν, στη φυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Τον Ιανουάριο, ο Παντσέρι έκλεισε συμφωνία με τις βελγικές αρχές με αντάλλαγμα να κατονομάσει όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatargate.

Η απόφαση για τον Ταλαμάνκα έρχεται μία ημέρα αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την άρση της ασυλίας δύο ακόμη ευρωβουλευτών, του Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλα και του Ιταλού Αντρέα Κοτσολίνο, ανοίγοντας το δρόμο στους ανακριτές για να τους καλέσουν για ανάκριση ή ακόμα και να τους συλλάβουν.