Latest News

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Πέτρος Φιλιππίδης: Κάθειρξη 8 ετών με αναστολή για δύο απόπειρες βιασμού – Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Οκτώ χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση με αναστολή είναι τελικά η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο στον...

Πέτρο Φιλιππίδη.

Αυτό σημαίνει ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης παραμένει ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο ομόφωνα έκανε δεκτο το αίτημα η έφεση του να έχει αναστελουσα δύναμη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης του στο αστυνομικό τμήμα το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα κριτήρια του νόμου πληρούνται, για να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής, με την επιβολή όμως περιοριστικών όρων. «Έχει γνωστή διαμονή, δεν προκύπτει σκοπός φυγής του» είπε ενώ, σε ό,τι αφορά στο αν είναι ύποπτος να τελέσει νέα αδικήματα, η εισαγγελέας επικαλέστηκε την απόφαση που έλαβε το δικαστήριο το περασμένο καλοκαίρι, αντικαθιστώντας την προφυλάκιση του ηθοποιού με όρους. Τότε είχε κριθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι ύποπτος ούτε τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Όπως ανέφερε η εισαγγελέας, οι καταγγελλόμενες πράξεις είχαν ως κοινό παρoνομαστή το θέατρο και την τηλεόραση, «ο οποίος όμως εξακολουθεί να μην είναι φιλικός για τον κατηγορούμενο». Επομένως, ανέφερε η εισαγγελέας, «το θέατρο και η τηλεόραση που ο κατηγορούμενος γνώριζε τα θύματά του δεν έχει χώρο γι’ αυτόν σήμερα».

Καταλήγοντας, η εισαγγελέας ζήτησε να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του Πέτρου Φιλιππίδη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα μία φορά το μήνα.

Tην απόφαση του δικαστηρίου να επιβάλλει ομόφωνα 8 έτη κάθειρξης με αναστολή στον Πέτρο Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού σχολίασαν οι συνήγοροι υπεράσπισής του εξερχόμενοι από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

«Ο κ. Φιλιππίδης κρατήθηκε προσωρινά, προφυλακίστηκε για 11 μήνες επειδή τον κατήγγειλε μία κυρία ότι διέπραξε σε βάρος της δύο τετελεσμένους βιασμούς Γι’ αυτή την κατηγορία που του στέρησε την ελευθερία, ομόφωνα το δικαστήριο με σύμφωνη απόφαση της εισαγγελέως αθωώθηκε. Και έμειναν οι δύο απόπειρες όπου καταδικάσθηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη όπου σε αυτές τις δύο απόπειρες βιασμού ο κ. Φιλιππίδης άνοιξε την πόρτα και τις δύο φορές και είπε περάστε έξω. Σε σχέση με τα νομολογιακά δεδομένα αυτής της χώρας ποτέ δεν έχει ξαναπεράσει απόπειρα βιασμού όπου ο βιαστής λέει στο θύμα του περάστε έξω. Στην πρώτη περίπτωση ήταν στο καμαρίνι το θέατρο Μουσούρη και στη δεύτερη περίπτωση στο αυτοκίνητο 1η Αυγούστο 2014 στο Παλαιό Ψυχικό» ανέφερε ο δικηγόρος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα υπάρχει η πλήρης δικαίωση του κ. Φιλιππίδη και θα αθωωθεί και γ΄αυτές τι δύο απόπειρες βιασμού. Ο κ. Φιλιππίδης ευχαριστεί τα μέσα ενημέρωσης που έδειξαν ενδιαφέρον» επισήμανε και πρόσθεσε: «Εμείς κρατάμε ότι για τους τετελεσμένους βιασμούς κρίθηκε αθώος. Ο κ. Φιλιππίδης ξέρει ότι είναι αθώος για όλες τις πράξεις. Και η ελάχιστη καταδίκη του δημιουργεί πόνο, διότι όλη αυτή η ιστορία, είναι μια ιστορία που αν ο κόσμος ήξερε πως δημιουργήθηκε θα ήταν όλοι δίπλα του.».

Προηγουμένως, το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών που ζήτησε ο Πέτρος Φιλιππίδης, υιοθετώντας την αντίστοιχη πρόταση της εισαγγελέως.

«Τόσο μεγάλη αγωνία να τον καταδικάσετε;»

Μετά την πρόταση της εισαγγελέως για την ποινή τον λόγο πήρε η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη.

«Δεν ξέρω αν έχει νόημα να αγορεύσω» είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Πιστεύω ότι είσαι αθώος Πέτρο Φιλιππίδη» τόνισε σε άλλο σημείο, ενώ προέβλεψε ότι «όπως και ο Κεντερης και η Θάνου, που τους είπα ότι θα αθωωθούν στο Εφετείο, έτσι και ο Φιλιππίδης πιστεύω θα αθωωθεί».

Ο κ. Δημητρακόπουλος έσπευσε να επισημάνει, προλαμβάνοντας αντιδράσεις, ότι «στο #metoo είμαστε δίπλα εμείς οι δικηγόροι, αλλά θα πρέπει οι γυναίκες να πηγαίνουν άμεσα στον ιατροδικαστή. Δεν υπήρχε βία στην υπόθεση Φιλιππίδη».

Απευθυνόμενος μάλιστα στην έδρα είπε «τόσο μεγάλη αγωνία έχετε να πείτε ότι καταδικάσατε τον Πέτρο Φιλιππίδη με τόσο μεγάλη ποινή;» προεξοφλώντας ότι «αυτές οι δύο υποθέσεις θα αθωωθούν στο Εφετείο».

 Νωρίτερα, ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης για την κατηγορία του βιασμού, ενώ ομόφωνη ήταν η απόφαση για ενοχή του όσον αφορά στις δύο κατηγορίες για απόπειρες βιασμού. 

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, ο ηθοποιός κρίνεται ομόφωνα αθώος για την πράξη του βιασμού κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος της πρώτης καταγγέλλουσας ηθοποιού και ο ομόφωνα ένοχος για δύο πράξεις απόπειρας βιασμού σε βάρος των άλλων δύο ηθοποιών γυναικών που τον κατήγγειλαν.

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου είναι σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέως έδρας.


Η διαδικασία συνεχίζεται με τη συζήτηση για το εάν και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωρίσει το δικαστήριο στον Πέτρο Φιλιππίδη.

Σημειώνεται πως ο κατηγορούμενος επέμενε στην αθωότητά του από την πρώτη στιγμή και έκανε λόγο για σκευωρία εναντίον του και «οργανωμένο σχέδιο» με στόχο να απομακρυνθεί ο ίδιος και «να ξαναμοιραστεί η πίτα στο θέατρο».

Ο Πέτρος Φιλιππίδης έφτασε σήμερα το μεσημέρι στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τον γιο του και τους συνηγόρους του.

Στο δικαστήριο εν αναμονή της απόφασης βρίσκονται και οι ηθοποιοί Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη.

Πέτρος Φιλιππίδης: Η απόφαση του δικαστηρίου

Η υπόθεση που απασχόλησε το δικαστήριο είναι από τα πλέον δυσαπόδεικτα εγκλήματα, ιδιαιτερότητα που είχε τονίσει στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας Έδρας του Δικαστηρίου Στέλλα Στόγια, αναφερόμενη στα εγκλήματα σεξουαλικής αγριότητας, ως αυτά που «δεν διαπράττονται παρουσία μαρτύρων», που είναι «αθέατα εγκλήματα», όπως είχε τονίσει.


Ο Πέτρος Φιλιππίδης κατηγορήθηκε ότι βίασε μία συνάδελφο του το 2008, πράξη που έγινε δύο φορές, καθώς και ότι αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς, το 2010 και το 2014.

Οι πράξεις του 2008 και του 2010 σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται να είχαν τελεστεί μέσα στο καμαρίνι του, όπου για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκαν εκεί οι συνάδελφοι του, ενώ η περίπτωση του 2014 φέρεται σύμφωνα με την καταγγελία να είχε γίνει μέσα στο αυτοκίνητο του, μετά από επαγγελματικό ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι εισαγγελέας έκρινε αξιόπιστες και τεκμηριωμένες τις μαρτυρίες των άλλων δύο γυναικών ζητώντας να κριθεί ένοχος για αυτές τις υποθέσεις ο Πέτρος Φιλιππίδης, όπως και τελικά έγινε. Η Εισαγγελέας τόνισε ότι οι δύο γυναίκες την έπεισαν πως όσα κατέθεσαν είναι η αλήθεια για όσα βίωσαν.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας θέλησε να δώσει απάντηση και για την κριτική ως προς τον χρόνο που επέλεξαν οι τρεις ηθοποιοί να καταγγείλουν τον κατηγορούμενο.

«Ποιος θα πει στο θύμα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει; Στο "γιατί τώρα;" λοιπόν η απάντηση είναι πως γιατί τώρα ένιωσαν έτοιμες! Γιατί τώρα ένιωσαν δυνατές» είπε κατά την αγόρευσή της ενώ για τον Πέτρο Φιλιππίδη είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι «Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση, ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει όχι. Και όταν άκουγε το όχι γινόταν αγρίμι. Το όχι το άκουγε σαν ναι..».