Latest News

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Νέα Ζηλανδία: «Λύγισε» η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν στην τελευταία δημόσια ομιλία – «Φεύγω με μεγαλύτερη αγάπη στον λαό» [ΒΙΝΤΕΟ]

 Ιδιαιτέρως φορτισμένη ήταν η τελευταία δημόσια ομιλία της απερχόμενης πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, η οποία... επέλεξε να αποχαιρετίσει τους συμπατριώτες της συμμετέχοντας στην ετήσια γιορτή των Μαορί για τα γενέθλια του προφήτη Ταχουποτίκι Ουιρέμου Ρατάνα, που είναι ο ιδρυτής της θρησκείας Ρατάνα.

Η γιορτή αυτή σηματοδοτεί την ανεπίσημη έναρξη του πολιτικού νέου έτους της Νέας Ζηλανδίας και η Τζασίντα Άρντερν πήρε τον λόγο για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για το «προνόμιο» που της δόθηκε να ηγηθεί της χώρας.

«Φεύγω με μεγαλύτερη αγάπη και προσήλωση στη Νέα Ζηλανδία και στον λαό της από ό, τι όταν άρχισα. Δεν φανταζόμουν ότι θα γινόταν αυτό», είπε η Τζασίντα Άρντερν, εμφανώς συγκινημένη. Η απερχόμενη πρωθυπουργός απέρριψε εμμέσως τις φήμες ότι οδηγήθηκε στην παραίτηση λόγω των βιτριολικών και σεξιστικών σχολίων που έγιναν σε βάρος της.

«Θέλω να ξέρετε ότι η συντριπτική εμπειρία μου από την δουλειά, από τους Νεοζηλανδούς και τις Νεοζηλανδές, είναι η αγάπη, η συμπάθεια και η ευγένεια.  Αυτό μου έχει δείξει η πλειοψηφία στη Νέα Ζηλανδία», είπε η απερχόμενη πρωθυπουργός.

Η Τζασίντα Άρντερν έτυχε θερμότατης υποδοχής στην γιορτή των Μαορί και πολλοί έσπευσαν να την αγκαλιάσουν και να φωτογραφηθούν μαζί της.

Η Άρντερν με την σύντομη, αλλά πολύ φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία της, επισκίασε τον Εργατικό Κρις Χίπκινς, ο οποίος αύριο θα ορκιστεί νέος πρωθυπουργός της χώρας, αλλά και τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κόμματος, Κρίστοφερ Λούζον, οι οποίοι περιορίστηκαν να ανταλλάξουν αλληλοκατηγορίες στις ομιλίες τους.

Η εκκλησία Ρατάνα έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα, αλλά η υποδοχή που επιφύλαξαν οι πιστοί στην Τζασίντα Άρντερν ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η απερχόμενη πρωθυπουργός εμφανίστηκε με γυαλιά ηλίου και κορογουάι, που είναι ένας παραδοσιακός μανδύας με φτερά που φορούν οι Μαορί.