Latest News

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Μέμφις: 5 αστυνομικοί κατηγορούνται για δολοφονία, μετά τον θάνατο 29χρονου

 Πέντε πρώην-πλέον- αστυνομικοί του Μέμφις στο Τενεσί κατηγορήθηκαν  για δολοφονία και άλλα εγκλήματα με αφορμή τη δολοφονία του Tyre Nichols, ενός... μαύρου οδηγού.

O Νichols πέθανε τρεις ημέρες μετά το περιστατικό, που εξελίχθηκε στις 7 Ιανουαρίου όταν ένας έλεγχος κυκλοφορίας μετατράπηκε σε θανατηφόρα σωματική επίθεση, σύμφωνα με τα αρχεία των τοπικών αρχών. 

Τα ηλεκτρονικά αρχεία του γραφείου του σερίφη της κομητείας Shelby έδειχναν ότι οι Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin III και Justin Smith τέθηκαν υπό κράτηση. Και οι πέντε κατηγορούνται για φόνο δευτέρου βαθμού, βαριά επίθεση, βαριά κράτηση, παράβαση υπηρεσίας και καταπίεση μέσω της υπηρεσίας. «Αν και καθένα από τα πέντε άτομα έπαιξε διαφορετικό ρόλο στο εν λόγω περιστατικό, οι πράξεις όλων τους είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Tyre Nichols και είναι όλοι υπεύθυνοι», δήλωσε ο Steve Mulroy, ο εισαγγελέας της κομητείας Shelby, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ΠέμπτηΜέμφις: Αποπομπή και κατηγορίες για φόνο εις βάρος 5 αστυνομικών μετά το θάνατο 29χρονου

Ο David Rausch, διευθυντής του γραφείου ερευνών του Τενεσί, δήλωσε: «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Αυτό που συνέβη εδώ δεν αντικατοπτρίζει καθόλου την ορθή αστυνόμευση. Αυτό ήταν λάθος. Αυτό ήταν ένα έγκλημα».

Ο πατριός του θύματος, Ρόντνεϊ Γουέλς, δήλωσε τηλεφωνικά στο Associated Press ότι ο ίδιος και η σύζυγός του, ΡόουΒον Γουέλς, η οποία είναι η μητέρα του Νίκολς, συμφωνούν με τις κατηγορίες για φόνο δευτέρου βαθμού αν και είχαν ζητήσει κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού. «Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, οπότε είμαστε εντάξει με αυτό», είπε.

Το 29χρονο θύμα δέχτηκε επίθεση διάρκειας τριών λεπτών, δήλωσε ο Mulroy. Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένειά του φέρεται να δήλωσε ότι μια ανεξάρτητη αυτοψία έδειξε ότι «υπέστη εκτεταμένη αιμορραγία που προκλήθηκε από σοβαρό ξυλοδαρμό». Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν αρχικά ότι υπήρξε μια «αντιπαράθεση» όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο όχημα του θύματος και στη συνέχεια άλλη μια «αντιπαράθεση» αφού τον συνέλαβαν.

Οι πέντε πρώην αστυνομικοί, που κατηγορούνται για συμμετοχή στη θανατηφόρα συμπλοκή, αποπέμφθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι αξιωματικοί της αστυνομίας του Μέμφις δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί παραβίασαν «πολλαπλές πολιτικές του τμήματος, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης βίας, τις πολιτικές περί του καθήκοντος παρέμβασης και του καθήκοντος παροχής βοήθειας».

Φώναζε την μητέρα του 

Η ανατριχιαστική αυτή καταγραφή έδειξε ότι ο 29χρονος «φώναζε επανειλημμένα τη μητέρα του» καθ' όλη τη διάρκεια του ξυλοδαρμού, ο οποίος συνέβη περίπου 100 μέτρα μακριά από το σπίτι της μητέρας του, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της οικογένειας στους δημοσιογράφους.

Όπως αναφέρθηκε τέλος οι αστυνομικοί ψέκασαν με σπρέι πιπεριού τον Νichols, χρησιμοποίησαν όπλο αναισθητοποίησης και τον έθεσαν υπό κράτηση. Οι εκπρόσωποι της οικογένειας είπαν ότι ο νεαρός ότι ήθελε απλώς να επιστρέψει στο σπίτι του.