Latest News

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Νίνα Κασιμάτη: Η ατιμωρησία της ΟΛΠ/COSCO οδηγεί στον όλεθρο τη Ναυπηγοεπισκευή σε Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Σαλαμίνα και Πειραιά

 Στη Βουλή έφερε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτητο ζήτημα της ατιμωρησίας της COSCO για την καθημερινή, κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης Παραχώρησης, που ....έχει ως αποτέλεσμα η Ναυπηγοεπισκευή να οδηγείται στον όλεθρο και την καταστροφή και οι τοπικές κοινωνίες του Περαματος, του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, της Σαλαμίνας και του Πειραιά αντίστοιχα στην ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση.

Με Κοινοβουλευτική Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή βάσει Ψηφίσματος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ.) και της Ένωσης Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά (ΕΝΩ.ΜΗΧ.ΠΕ), που εξέδωσαν σήμερα αφού συγκεντρώθηκαν στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας απευθυνόμενοι στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη, στον Πρόεδρο του ΟΛΠ & Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. YU Zeng Gang, στην Πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα, και κοινοποιώντας το στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σε όλα τα κόμματα της Βουλής, στους Βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιά, στους Δημάρχους των παραλιμένιων Δήμων Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας, στον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (Ρ.Α.Λ.) Απόστολο Παπαποστόλου, και στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής & Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, η Νίνα Κασιμάτη καλεί τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, να λάβουν μέτρα. 

 

 

Ειδικότερα, με το Ψήφισμά τους η Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. και η ΕΝΩ.ΜΗΧ.ΠΕ καταγγέλλουν:

- Τη συρρίκνωση και ακύρωση θέσεων επισκευής πλοίων από την ΟΛΠ/COSCO.

- Τη χωροθέτηση από την ΟΛΠ/COSCOδραστηριοτήτων άσχετων με τη ναυπηγοεπισκευή σε θέσεις παραδοσιακά εκτέλεσης επισκευών πλοίων.

- Την εκτέλεση έργων από την ΟΛΠ/COSCOταυτόχρονα σε πολλές θέσεις ναυπηγοεπισκευής με αποτέλεσμα τη δραστική μείωσή τους και την άρνηση εφαρμογής κοινά αποδεκτού χρονοδιαγράμματος.

- Την άρνηση διαβούλευσης, την πλήρη αδιαλλαξία και τη χαρακτηριστική κινέζικη αποικιοκρατική συμπεριφορά.

- Την κατάληψη μεγάλου αριθμού θέσεων επισκευής από αργούντα ή διαχειμαζόμεναπλοία με ευθύνη της ΟΛΠ/COSCO.

- Την κινέζικη κακοδιαχείριση στον ΟΛΠ, που διώχνει πλοία από τη ναυπηγοεπισκευή ακόμα και όταν υπάρχουν διατιθέμενες υποδομές.

- Την κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης Παραχώρησης που δεν επιτρέπει τη συρρίκνωση των θέσεων επισκευής, αλλά αντίθετα προάγει «…την παροχή, παράδοση και εκμίσθωση επιπρόσθετων υποδομών και ναυπηγοεπισκευαστικών δυνατοτήτων …., σε περιοχές που επί του παρόντος δεν φιλοξενούν ναυπηγοεπισκευαστικές ιδιότητες..

- Την κατάφωρη παραβίαση της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

- Την αυθαίρετη επιβολή και την υπέρμετρη αύξηση τελών σε βάρος της Ναυπηγοεπισκευής και της Ελληνικής ναυτιλίας από την ΟΛΠ/COSCO που καθημερινά επιδεικνύει συμπεριφορά ακραιφνούς αποικιοκράτη με πλήρη περιφρόνηση των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα η ΟΛΠ Α.Ε., με σημερινή της ανακοίνωση (8/12/22) περί ολοκλήρωσης εργασιών αναβάθμισης των υποδομών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και συγκεκριμένα στην Ανατολική Πλευρά του Προβλήτα ΙΙ, επιχειρεί να παρουσιασθεί ως συμβάλλουσα θετικά στην ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στη χώρα μας, ενώ οι επιχειρήσεις της ΝαυπηγοεπισκευήςΠειραιά, Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας & Σαλαμίνας βιώνουν καθημερινά το ακριβώς αντίθετο.

Για τους παραπάνω λόγους η Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. και η ΕΝΩ.ΜΗΧ.ΠΕ ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να σταματήσει η παράνομη συμπεριφορά της ΟΛΠ/COSCO και η καταστροφική της δράση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες, δηλώνοντας ότι «ο δρόμος του μεταξιού τελειώνει στον Πειραιά», καθώς η υπομονή επιχειρήσεων και εργαζομένων έχει εξαντληθεί.