Latest News

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Τουρκία: Ιμάμης πάντρεψε την 6χρονη κόρη του- Στα 24 της σήμερα κάνει μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση

 Πολιτικές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία μετά την μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση που κατέθεσε μια 24χρονη γυναίκα, η οποία ισχυρίστηκε ότι την πάντρεψαν σε ηλικία... έξι ετών.

Υπεύθυνος ο πατέρας της και ιμάμης της θρησκευτικού Ιδρύματος Hiranur.

Η γυναίκα, που ταυτοποιήθηκε μόνο με τα αρχικά H.K.G., κατηγόρησε πρόσφατα τον πατέρα της Yusuf Ziya Gümüşel, επικεφαλής του Ιδρύματος Hiranur, που συνδέεται με την İsmailağa Jamia, ότι την πάντρεψε το 2004, όταν ήταν έξι ετών.

Σύμφωνα με μήνυση που υπέβαλε, ο γάμος με ένα μέλος της «αίρεσής» του, τής παρουσιάστηκε ως «παιδικό παιχνίδι». Η H.K.G. ισχυρίστηκε ότι κακοποιούνταν για χρόνια σεξουαλικά όταν ήταν παιδί. Το συνειδητοποίησε όταν μεγάλωσε.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπο του κυβερνώντος AKP, ο οποίος με ανάρτησή του στο Τwitter εξέφρασε την αντίδρασή του για την κακοποίηση παιδιών. «Παρακολουθούμε στενά τον φάκελο. Θα είμαστε κοντά στο θύμα και θα παράσχουμε υποστήριξη», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών έκανε μια δήλωση σήμερα, λέγοντας ότι «θα εμπλακεί στην υπόθεση».

«Κάθε είδους νομική βοήθεια θα παρασχεθεί στο θύμα», ανέφερε.

Στη δήλωσή του σήμερα, ο Hamza Dağ, αντιπρόεδρος του AKP, εξέφρασε την αντίδρασή του για την κακοποίηση παιδιών. «Χωρίς «αλλά» ή τίποτε άλλο, στεκόμαστε δίπλα στο θύμα και απέναντι στους ένοχους», είπε.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι είπε ότι το υπουργείο του διόρισε τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βεντάτ Μπιλγκίν ως επιθεωρητή για την υπόθεση και πρόσθεσε ότι «δεν θα ανεχθούν τέτοια ατίμωση».

«Αν σιωπήσουμε σε τέτοιες περιπτώσεις η ανθρωπότητα μας θα τραυματιζόταν βαριά», πρόσθεσε.

Η υπόθεση «γάμος σε ηλικία έξι ετών» μπήκε στην ατζέντα της χώρας όταν μια εφημερίδα δημοσίευσε τις καταγγελίες, λέγοντας ότι η καταγγέλλουσα έγινε μητέρα σε ηλικία 17 ετών και νόμιμα παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών.

Παρουσίασε δε, και «φωτογραφίες από τον αρραβώνα της σε ηλικία έξι ετών» στο δικαστήριο. Η H.K.G. ξεκίνησε τη δικαστική διαμάχη κάνοντας μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση το 2021 μετά το νόμιμο διαζύγιό της.

Μετά από καταγγελίες της, εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ετοίμασε το κατηγορητήριό του στις 30 Οκτωβρίου, ζητώντας κάθειρξη 27 ετών τόσο για τον πατέρα όσο και για τη μητέρα της.

Η υπόθεση που προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπήκε στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου στις 7 Δεκεμβρίου, όταν η Sera Kadıgil, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (TİP) κατέθεσε προτάσεις σε έξι υπουργεία.

Στην εισήγησή της προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Kadıgil ρώτησε εάν υπάρχει παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στην υπόθεση. Ρώτησε επίσης εάν θα ξεκινήσει έρευνα κατά του Ιδρύματος Hiranur ή όχι.