Latest News

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Μουντιάλ 2022: Επίθεση των γερμανικών ΜΜΕ στην Εθνική για τον αποκλεισμό - Πώς μέτρησε το γκολ που άφησε έξω τα «Πάντσερ» [ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ]

Παρά τη νίκη της με 4-2 επί της Κόστα Ρίκα, η Γερμανία δεν κατάφερε να προκριθεί στη φάση των «16» του Μουντιάλ 2022, λόγω της νίκης της Ιαπωνίας επί της Ισπανίας με ...2-1.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό η αποστολή της γερμανικής ομάδας ήταν απογοητευμένη και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα γερμανικά ΜΜΕ ξέσπασαν κατά της «Νάσιοναλμανσαφτ», κάνοντας λόγο για «καταστροφή» και «ντροπή».

«Το τέλος ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού έθνους. Μετά το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία πιστεύαμε ότι δεν μπορεί να γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Από σήμερα ξέρουμε ότι μπορεί: Γίνεται και χειρότερο. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ», έγραψε η Bild.«Λίγα χιλιοστά αλλά στην πραγματικότητα μίλα μακριά από το να είμαστε στους καλύτερους του κόσμου» έγραψε το Der Spiegel, το οποίο σχολίασε καυστικά ότι «πρέπει να θυμόμαστε ότι ήταν η τυχερή νίκη της Κόστα Ρίκα κόντρα στην Ιαπωνία που έδωσε το δικαίωμα στην Γερμανία να πιστεύει ότι μπορεί να περάσει στους 16 στην τελευταία αγωνιστική».

«Η επόμενη καταστροφή» επέλεξε για τίτλο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας: «Η Γερμανία πέφτει ξανά στην άβυσσο»«Ξανά εκτός ήδη» ήταν το σχόλιο της Zeit.

Πώς μέτρησε το γκολ που άφησε έξω τα «Πάντσερ»

Η Ιαπωνία πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή κόντρα στην Ισπανία και με το υπέρ της 2-1 άφησε εκτός συνέχειας του Μουντιάλ τη Γερμανία.

Ωστόσο, μεγάλη κουβέντα έχει προκαλέσει η φάση του δεύτερου γκολ της Ιαπωνίας στο 51′, που έμελλε να είναι και το γκολ που «πέταξε» έξω τα «Πάντσερ».

Η μπάλα φάνηκε ότι έχει περάσει εκτός των ορίων του αγωνιστικού χώρου προτού φτάσει στα δίχτυα, με τους περισσότερους θεατές να απορούν με την κατοχύρωση του γκολ.

Ο επόπτης γραμμών έδειξε αμέσως ότι η μπάλα είναι έξω. Ωστόσο, το VAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί αν η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού, από τη στιγμή που στη συνέχεια της φάσης σημειώνεται γκολ.

Η IFAB ορίζει ότι η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού όταν «έχει περάσει εξ ολοκλήρου τη γραμμή τέρματος ή τη γραμμή τέρματος στο έδαφος ή στον αέρα».

Ο διαιτητής της αναμέτρησης κλήθηκε εξετάσει τη φάση μέσα από το VAR πριν πάρει την οριστική του απόφαση και αφού άκουσε το ακουστικό του, αλλά δεν έλεγξε την οθόνη, μέτρησε το γκολ.

Το σύστημα τεχνολογίας γραμμής τέρματος ισχύει μόνο για τα μέτρα που βρίσκονται ανάμεσα στα δοκάρια. Αυτό σημαίνει ότι το γκολ ελέγχθηκε μέσω του οφθαλμικού ελέγχου στην αίθουσα VAR, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της FIFA και όχι με κάποια τεχνολογία.

Η FIFA δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα καμία εικόνα που να δείχνει τη μπάλα σε σχέση με τη γραμμή του πλαγίου, αλλά η καμπυλότητά της φαίνεται πως αποδεικνύεται καθοριστική, έστω και για λίγα χιλιοστά προς την επικύρωση του γκολ.

Ο πρώην αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και νυν σχολιαστής, Γκάρι Νέβιλ, ζήτησε εικόνες που θα βοηθήσουν στη «διαφάνεια», ενώ ο Γκρέιαμ Σούνες δήλωσε στην κάλυψη του ITV στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Γιατί η FIFA δεν μας δείχνει κάτι που είναι τόσο αμφιλεγόμενο; Ξεκαθαρίστε το για εμάς, παρακαλώ».

Παράλληλα, αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για… κάρμα που εκδικήθηκε τους Γερμανούς για εκείνο το σουτ του Λάμπαρντ εναντίον τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, το οποίο είχε περάσει ξεκάθαρα τη γραμμή του τέρματος, αλλά δεν μέτρησε ποτέ.