Latest News

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Στο «σφυρί» τεράστιο γιοτ ολιγάρχη για τη στήριξη της Ουκρανίας - Αξίζει τουλάχιστον 200 εκατ. δολάρια

Μια υπερπολυτελής θαλαμηγός αξίας 200 εκατoμμυρίων δολαρίων που ανήκει στον Ουκρανό ολιγάρχη, Βίκτωρ Μεντβεντσούκ πρόκειται να πωληθεί σε δημοπρασία μετά την κατάσχεσή της... στην Κροατία. 

Ο Μεντβεντσούκ υπόκειται σε καθεστώς κυρώσεων καθώς θεωρείται στενός σύμμαχος του Πούτιν. 

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κροατικό δικαστήριο αποφάσισε πως το 92,5 μέτρων γιοτ «Royal Romance» θα πρέπει να μεταβιβαστεί στην ουκρανική Υπηρεσία Ανάκτησης και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (Arma), η οποία δήλωσε ότι θα προβεί σε δημοπρασία. 

Αν πραγματοποιηθεί η δημοπρασία, θα πρόκειται για την πρώτη πώληση κατασχεμένου περιουσιακού στοιχείου από την έναρξη του πολέμου, όπου τα έσοδα θα οδηγηθούν απευθείας στο ουκρανικό κράτος. 

Ο 68χρονος Μεντβέντσουκ δραστηριοποιήθηκε και στην ουκρανική πολιτική πέραν των επιχειρήσεων. Συνελήφθη στην Ουκρανία τον Απρίλιο και παραδόθηκε στη Ρωσία σε ανταλλαγή κρατουμένων τον Σεπτέμβριο. Αναφέρεται συχνά ως ο «σκοτεινός πρίγκιπας» της ουκρανικής πολιτικής και ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του Ντάρια.

Η κροατική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο γιοτ τον περασμένο μήνα για λογαριασμό του FBI. Δικαστήριο του Σπλιτ έκανε δεκτό το αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκδοση εντάλματος έρευνας στις 15 Νοεμβρίου και επιβεβαίωσε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου. Το ένταλμα έρευνας κατονόμαζε τον Μεντβέντσουκ και τη σύζυγό του για φερόμενο ξέπλυμα χρήματος.