Latest News

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νόμο που προστατεύει τον γάμο των ομοφυλόφιλων

 Η Γερουσία ενέκρινε νόμο που προστατεύει τον γάμο των ομοφυλόφιλων στις ΗΠΑ, λόγω της ανησυχίας για ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση του 2015 που τον νομιμοποίησε σε όλη ...τη χώρα. 

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 61-36. Υπέρ, πέρα από τους Δημοκρατικούς- πλην ενός απόντα- τάχθηκαν και 12 Ρεπουμπλικάνοι. Ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε επικυρώσει παρόμοιο νομοσχέδιο τον Ιούλιο, το οποίο υποστηρίχθηκε από όλους τους Δημοκρατικούς και 47 μέλη των Ρεπουμπλικάνων. 

Τώρα, η Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει την εκδοχή του κειμένου που υιοθέτησε η Γερουσία και να σταλεί στον Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει, προκειμένου να γίνει και επίσημα νόμος. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να υπογράψει «αμέσως» τον νόμο. «Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα του να επαναβεβαιώσουν μια θεμελιώδη αλήθεια: η αγάπη είναι αγάπη, κι οι Αμερικανοί κι οι Αμερικανίδες πρέπει να μπορούν να παντρεύονται όποιον ή όποια κι αν αγαπούν», επεσήμανε. 
«Έπειτα από μήνες σκληρής δουλειάς, έπειτα από διακομματικές ζυμώσεις, έπειτα από αμφιβολίες, κάναμε αποφασιστικό βήμα προς περισσότερη δικαιοσύνη για τους Αμερικανούς της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. 

Μετά την αναίρεση του δικαιώματος στην άμβλωση, πολλοί προοδευτικοί στις ΗΠΑ φοβούνταν ότι στο στόχαστρο της συντηρητικής πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου θα έμπαιναν οι γάμοι των ομοφυλόφιλων. 

Ο νέος νόμος καταργεί προηγούμενους, που όριζαν τον γάμο ως ένωση άνδρα και γυναίκας, ενώ απαγορεύει στους δημόσιους λειτουργούς, σε όποια πολιτεία κι αν ασκούν καθήκοντα, να κάνουν διακρίσεις σε βάρος ζευγαριών «λόγω του φύλου τους, της φυλής τους, της εθνότητάς τους ή της καταγωγής τους». 

Η οργάνωση ACLU χαρακτήρισε «ιστορική πρόοδο» για τα δικαιώματα των οικογενειών ΛΟΑΤΚΙ+ την έγκριση του νομοσχεδίου. Όμως, κατήγγειλε νόμους που πλήττουν τα δικαιώματα των transgender προσώπων σε πολιτείες σε όλη τη χώρα. 

«Αν και καλωσορίζουμε την ιστορική ψηφοφορία για το μέτρο αυτό, τα μέλη του Κογκρέσου πρέπει επίσης να δώσουν μάχη σαν οι ζωές των transgender να εξαρτώνται από αυτή, διότι ακριβώς αυτό συμβαίνει», τόνισε η οργάνωση σε ανακοίνωση που εξέδωσε.