Latest News

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Ιράν: Συνελήφθη κορυφαίος ποδοσφαιριστής- Για «προπαγάνδα κατά του κράτους»

 
Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές της χώρας, με την κατηγορία της διασποράς προπαγάνδας εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ότι επιδίωξε να υπονομεύσει την εθνική ομάδα που συμμετέχει στο... Μουντιάλ 2022. 

Ο Βόρια Γκαφούρι, πρώην διεθνής και κάποτε αρχηγός της ομάδας Esteghlal της Τεχεράνης, είναι διαχρονικά επικριτής των ιρανικών αρχών. Στο παρελθόν έχει συλληφθεί επειδή επέκρινε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ. 

Ήδη, η ιρανική εθνική ομάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο επειδή οι παίκτες της δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο πριν από το παιχνίδι κόντρα στην Αγγλία, στο Μουντιάλ 2022. Η σύλληψη του Γκαφουρί ερμηνεύεται από κάποιους ως προειδοποίηση προς τους ποδοσφαιριστές, προκειμένου να μην προβούν σε άλλες κινήσεις διαμαρτυρίας

Ο Γκαφούρι συνελήφθη έπειτα από την προπόνηση της Foolad Khuzestan, του συλλόγου στον οποίο παίζει, με την κατηγορία ότι «αμαύρωσε τη φήμη της εθνικής ομάδας και διέσπειρε προπαγάνδα εναντίον του κράτους», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars. Άλλα πρακτορεία ανέφεραν ότι κατηγορείται «για προσβολή και πρόθεση να καταστρέψει την εθνική ομάδα και επειδή μίλησε κατά του καθεστώτος». 

Τις τελευταίες ημέρες υπουργοί κατηγόρησαν τον Γκαφουρί ότι είναι Κούρδος αυτονομιστής, αλλά ο ποδοσφαιριστής απάντησε ότι θα έδινε και τη ζωή του για το Ιράν. Νωρίτερα φέτος, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ δήλωσε: «Κάποιοι, που επωφελούνται από την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας, απολαμβάνουν τις δουλειές τους και το αγαπημένο τους άθλημα, δαγκώνουν το χέρι που το ταΐζουν». Εκτιμάται ότι αναφερόταν στον Γκαφούρι. 

Ο 35χρονος ήταν μέλος της ομάδας που εκπροσώπησε το Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, αλλά αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το Μουντιάλ 2022, στο Κατάρ. 

Έχει επισκεφθεί ανθρώπους που τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ενώ πρόσφατα έκανε έκκληση να σταματήσει η βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών στο ανατολικό Κουρδιστάν. «Σταματήστε να σκοτώνετε Κούρδους! Οι Κούρδοι είναι το ίδιο το Ιράν. Σκοτώνοντας Κούρδους, σκοτώνετε το Ιράν», έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση στο Twitter. 

Επίσης, έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αποκλεισμού των γυναικών από τα γήπεδα. «Ως ποδοσφαιριστής, εξευτελίζομαι όταν παίζω σε μία εποχή κατά την οποία οι μητέρες και οι αδελφές μας απαγορεύεται να μπαίνουν στα στάδια», έχει αναφέρει.