Latest News

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

ΠΕΙΡΑΙΑΣ- Αυτές είναι οι γυναίκες που εξαπατούσαν και εκβίαζαν ηλικιωμένους – Άρπαξαν 300.000 ευρώ

 Στη δημοσιότητα κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, δόθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο αλλοδαπών γυναικών. Πρόκειται για μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε και εκβίαζε... ηλικιωμένους.

Οι δύο αλλοδαπές γυναίκες συνελήφθησαν στις 23 Νοεμβρίου 2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για απάτες και εκβιάσεις μέσω τηλεφωνικών κλήσεων σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων σε Αττική, Αχαΐα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.

Εκτός από τις δύο συλληφθείσες, ταυτοποιήθηκαν άλλα άτομα, μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης, ενώ εξιχνιάστηκαν 21 περιπτώσεις σε Αττική, Αχαΐα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος ανέρχεται στα 300.000 ευρώ.

Πρόκειται για τις:

1. RADEVA (επ.) IVANKA (ον.) του RADEVA και της VERA, γεννηθείσα στις 6-5-1955 στη Βουλγαρία

SYMMORIA_1
SYMMORIA_2
SYMMORIA_3


2. KOLEVA (επ.) RADKA (ον.) του YORDANOVA και της YOVA, γεννηθείσα στις 23-8-1968 στη Βουλγαρία

SYMMORIA_4
SYMMORIA_5

SYMMORIA_6

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στις 23 του μήνα στο Μεταξουργείο, οι δύο αλλοδαπές ηλικίας 67 και 54 ετών.

Τα πλοκάμια της σπείρας

Η εγκληματική οργάνωση έχοντας ως έδρα δωμάτια-χώρους σε άγνωστη πόλη της Βουλγαρίας, όπου είχαν στήσει ένα «επιχειρησιακό τηλεφωνικό κέντρο», έκαναν συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις σε σταθερά τηλέφωνα ηλικιωμένων ατόμων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και άλλων νομών.

Αφού τους εξαπατούσαν με διάφορους τρόπους, τους εκβίαζαν να παραδώσουν χρηματικά ποσά σε άλλα μέλη της οργάνωσης που περίμεναν στο σημείο.

Οι ισχυρισμοί που χρησιμοποιούσαν για να τραβήξουν την προσοχή των ηλικιωμένων θυμάτων τους και να τους προκαλέσουν συναισθηματική αναστάτωση ήταν οι ακόλουθοι:

-Τραυματισμός συγγενικού προσώπου τους σε τροχαίο ατύχημα και άμεση ανάγκη να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση,

-Εμπλοκή και υπαιτιότητα συγγενικού προσώπου τους σε τροχαίο ατύχημα και επικείμενη σύλληψη του, καθώς και

-Εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών σε βάρος του από συγγενείς του θύματος.

Στην πρώτη περίπτωση το επιφορτισμένο μέλος με αυτό τον ρόλο, υποδύονταν το γιατρό που απαιτούσε την καταβολή χρημάτων για να προχωρήσει στην χειρουργική επέμβαση που δήθεν έπρεπε να κάνει το τραυματισμένο συγγενικό τους πρόσωπο.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο απατεώνας προσποιούνταν τον αστυνομικό που ζητούσε επίμονα χρήματα για να μην ασκηθεί ποινική δίωξη στο συγγενικό τους πρόσωπο που προκάλεσε το τροχαίο ατύχημα, αλλά και για να διαφυλάξει τη σωματική του ακεραιότητα από τους τάχα εξαγριωμένους συγγενείς του τραυματία.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν καταρτίσει μεθοδικό σχέδιο δράσης με συμμετοχή τουλάχιστον τριών μελών σε κάθε περίπτωση απάτης – εκβίασης, ώστε το θύμα να μην έχει περιθώριο να αντιληφθεί την εξαπάτηση.

Ειδικότερα, σε κάθε περίπτωση τηλεφωνικής επικοινωνίας συμμετείχαν τρία μέλη με τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

*Ένα μέλος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον ηλικιωμένο παριστάνοντας, είτε το γιατρό, είτε τον αστυνομικό,

*Δεύτερο μέλος έπαιζε το ρόλο του συγγενικού προσώπου, κλαίγοντας και ζητώντας βοήθεια στο πλαίσιο της υφιστάμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας και

*Τρίτο μέλος επικοινωνούσε με τα μέλη της οργάνωσης, αναφερόμενα ως «εισπράκτορες», δίνοντας τους οδηγίες για τα σημεία που θα μεταβούν, προκειμένου να παραλάβουν τα χρηματικά ποσά από τους παθόντες,

*Άλλα μέλη καλούσαν στα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων, τα οποία είχε φροντίσει να αποσπάσει το πρώτο μέλος, με σκοπό να είναι διαρκώς κατειλημμένα, ώστε να αποτραπεί η κλήση εκ μέρους των θυμάτων στα συγγενικά πρόσωπα για να διασταυρώσουν αν ισχύουν τα τεκταινόμενα. Επίσης, ήθελαν να αποφύγουν και ενδεχόμενη τυχαία κλήση προς αυτούς από τους δικούς τους που πιθανόν θα τους έγειρε υποψίες ότι εξαπατώνται.

Οι ρόλοι των απατεώνων

Τα μέλη της οργάνωσης που βρίσκονταν στη Βουλγαρία στρατολογούσαν τα μέλη «εισπράκτορες» μέσω παραπλανητικών αγγελιών που αναρτούσαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εντάσσοντάς τους στη συνέχεια στην οργάνωση με ρόλο παραλαβής χρημάτων από τους ηλικιωμένους.

Τα μέλη «εισπράκτορες» μετά την παραλαβή των χρημάτων και χρυσαφικών, τα προωθούσαν στα μέλη της Βουλγαρίας, είτε μεταφέροντας τα οδικώς, είτε αποστέλλοντας τα μέσω λεωφορείων, κρυμμένα σε άλλα αντικείμενα.

Οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν ήταν εταιρειών άλλων χωρών με σκοπό να μην μπορούν να τους ταυτοποιήσουν. Εκτός αυτού, μετά την ολοκλήρωση της κάθε φορά απάτης – εκβίασης, τα αντικαθιστούσαν με άλλες συνδέσεις.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα σπίτια των συλληφθέντων αλλοδαπ΄’ων γυναικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-6 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM,

-Χειρόγραφες σημειώσεις με τοποθεσίες, ημερομηνίες και ποσά,

-Αποδείξεις εταιρειών μεταφοράς χρημάτων με προορισμό τη Βουλγαρία και

-400 ευρώ.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 21 περιπτώσεις απάτης – εκβίασης σε Αττική, Αχαΐα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το κύκλωμα από τις εξιχνιασμένες περιπτώσεις ανέρχεται στα 300.000 ευρώ.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά συνεργάζεται με άλλες αρμόδιες αρχές για τη σύλληψη των κακοποιών που βρίσκονται στη Βουλγαρία.

Οι συλληφθείσες έχουν ήδη οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.