Latest News

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Γιάννης Πλακιωτάκης : «Η ασφάλεια στη θάλασσα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας»

 Στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον κλάδο των ναυαγοσωστικών – ρυμουλκών σκαφών αναφέρθηκε ο ΥΝΑΝΠ Γιάννης Πλακιωτάκης ...στην παρουσίαση του τεχνικού τόμου σχετικά με την ασφάλεια στις υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και αερίου στην Ελλάδα, που διοργάνωσαν από κοινού στον «Δημόκριτο» η Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών και Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων.

Συγκεκριμένα ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι η ασφάλεια στη θάλασσα αναμφισβήτητα συνιστά ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και για τον λόγο αυτό αναλήφθηκαν άμεσα πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου υπό το οποίο λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά σκάφη.  
Όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης «Το προεδρικό διάταγμα που περιλαμβάνει τον Κανονισμό σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές σχεδίασης και κατασκευής, τη δύναμη έλξης, την ευστάθεια, τον πυροσβεστικό και αντιρρυπαντικό εξοπλισμό των ρυμουλκών πλοίων, βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την έγκριση και την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
Πρόκειται», όπως υπογράμμισε, «για ένα σύγχρονο νομοθέτημα το οποίο έρχεται να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του συγκεκριμένου ναυτιλιακού τομέα μέσω της πρόβλεψης παγκοσμίως αποδεκτών και εφαρμοζόμενων όρων ασφαλείας, όπως για παράδειγμα εκείνου της πραγματικής ελκτικής δύναμης των ρυμουλκών, καθώς και την υποχρέωση τοποθέτησης του αναγκαίου πυροσβεστικού εξοπλισμού όταν τα ρυμουλκά δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες ρυμουλκήσεις». 
Το Υπουργείο ωστόσο», επεσήμανε, «δεν στέκεται μόνο σε αυτό, αλλά 24 χρόνια μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 55/1998 για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, προχώρησε στην κατάρτιση και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης  άδειας και τις ελάχιστες απαιτήσεις σε οργάνωση, επιστημονικό και  τεχνικό προσωπικό, εξοπλισμό, υλικά, μέσα και ουσίες των ιδιωτικών επιχειρήσεων των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες καταπολέμησης της ρύπανσης της θάλασσας. 
Επίσης», ανέφερε, «έχει καταρτισθεί και εντός των επόμενων ημερών θα τεθεί ομοίως σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με τον Κανονισμό για τις τεχνικές προδιαγραφές των ναυαγοσωστικών ρυμουλκών πλοίων.  Και για τα δυο νομοθετήματα, ο προγραμματισμός μας είναι να εκδοθούν πριν το κλείσιμο του τρέχοντος έτους».