Latest News

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Nord Stream: Οι διαρροές στους αγωγούς οφείλονται σε εκρήξεις που αντιστοιχούν σε «εκατοντάδες κιλά» TNT

 Οι τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, στη Βαλτική θάλασσα, οφείλονται σε υποθαλάσσιες εκρήξεις που αντιστοιχούν σε «εκατοντάδες κιλά» TNT, σύμφωνα με έκθεση που υπέβαλαν στον ΟΗΕ η Σουηδία και ...η Δανία. 

«Το μέγεθος των εκρήξεων μετρήθηκε αντίστοιχα σε 2,3 και 2,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, που ισοδυναμεί πιθανόν με εκρηκτικές ύλες εκατοντάδων κιλών», ανέφεραν οι δύο σκανδιναβικές χώρες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει σήμερα για το ζήτημα, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας. 

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι εκρήξεις είναι συνέπεια μιας εσκεμμένης ενέργειας», αναφέρουν η Σουηδία και η Δανία σε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, δίχως να υποδεικνύουν πιθανό υπεύθυνο. 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δύο διαρροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 αναμένεται να σταματήσουν την Κυριακή. Αβέβαιο είναι το πότε θα σταματήσουν οι διαρροές στον Nord Stream 2.

Η Nord Stream AG, η διαχειρίστρια εταιρεία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να «ξεκινήσει την αποτίμηση της ζημιάς στον αγωγό μόλις λάβει τις αναγκαίες, επίσημες άδειες», δηλαδή «όταν σταθεροποιηθεί η πίεση στον αγωγό και σταματήσει η διαρροή αερίου».

Οι διαρροές εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα ανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας τη Δευτέρα. Δύο βρίσκονται στην ΑΟΖ της Σουηδίας και οι άλλες δύο σε εκείνη της Δανίας. Σε αυτές απαγορεύεται η πλοήγηση καθώς και οι υπερπτήσεις.