Latest News

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία: «Δεν μπλοφάρουμε»

 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε σήμερα μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους ...του ΝΑΤΟ.

Στο διάγγελμά του από τη ρωσική τηλεόραση, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πιέζουν την Ουκρανία να μεταφέρει τις εχθροπραξίες σε ρωσικό έδαφος. 

Ο ίδιος έκανε λόγο για «πυρηνικό εκβιασμό» από τη Δύση προειδοποιώντας πως αν η στάση αυτή συνεχιστή, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του οπλοστασίου της. 

«Η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία», ισχυρίστηκε ο Πούτιν. «Εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε το λαό μας - αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε στο διάγγελμά του, προσθέτοντας ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει».

Όπως ακριβώς αναμενόταν, προανήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές: το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια. Το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα είναι φυσικά η ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Επαναλαμβάνοντας το αφήγημα περί νεοναζιστών στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αναγνωριστικές κινήσεις στη Νότια Ρωσία μέσω μυστικών υπηρεσιών.

«Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς», είπε ο Πούτιν. 

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πως υπέγραψε διάταγμα μερικής επιστράτευσης των Ρώσων λέγοντας πως οι διαδικασίες στρατολόγησης αρχίζουν από σήμερα κιόλας.

Ο ίδιος έδωσε εντολή να εξισωθεί το νομικό καθεστώς των εθελοντών στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας με το στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «προσλαμβάνοντας» επί της ουσίας και τους φιλορώσους αυτονομιστές. 

«Η Δύση δεν επιθυμεί την ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», είπε ο Πούτιν ανακοινώνοντας πως η Ρωσία θα αυξήσει τα κονδύλια για την παραγωγή όπλων. Για αυτόν τον λόγο, όσοι Ρώσοι εργάζονται σε σχετικούς κλάδους έχουν δικαίωμα αναβολής της στράτευσής τους.