Latest News

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Χάος στη Σρι Λάνκα: Στις φλόγες η κατοικία του πρωθυπουργού μετά την εισβολή διαδηλωτών [ΒΙΝΤΕΟ]

 Πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα το βράδυ του Σαββάτου στο Κολόμπο, βάζοντας φωτιά, έγινε γνωστό από την αστυνομία και το περιβάλλον... του πρωθυπουργού.

«Διαδηλωτές εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την πυρπόλησαν», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Διαδηλωτές από όλη τη χώρα πραγματοποίησαν πορεία στο Κολόμπο ζητώντας την παραίτησή του μετά από μήνες διαδηλώσεων για κακοδιαχείριση της οικονομικής κρίσης της χώρας. Πολλοί από αυτούς εισέβαλαν νωρίτερα και στην προεδρική κατοικία με αποτέλεσμα την αναγκαστική φυγάδευση του προέδρου Gotabaya Rajapaksa.

«Ο πρόεδρος συνοδεύτηκε και μεταφέρθηκε εκτός της κατοικίας ασφαλής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ανώτερη αμυντική πηγή.

Εικόνες από τα social media από το εσωτερικό του κτιρίου δείχνoυν εκατοντάδες διαδηλωτές σε δωμάτια και διαδρόμους, ενώ ακόμα περισσότεροι στριμώχνονταν γύρω από τους εξωτερικούς χώρους της προεδρικής κατοικίας. Βίντεο δείχνουν επίσης, δεκάδες διαδηλωτές να κάνουν βουτιές στην πισίνα του παλατιού.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ταξίδεψαν με αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία προς την πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων επτά δεκαετιών, αφού τα συναλλαγματικά της αποθέματα έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, με τα δολάρια να έχουν εξαντληθεί για την αποπληρωμή βασικών εισαγωγών όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Σε πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κολόμπο, εκατοντάδες συνεχίζουν να σχηματίζουν ουρές για να αγοράσουν καύσιμα. 

Προχθές, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η νησιωτική χώρα έχει χρεοκοπήσει και έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ. 

«Συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις ως χρεοκοπημένη χώρα. Ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πιο δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Βικρεμεσίνγκε στο κοινοβούλιο.

«Λόγω της κατάστασης χρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, πρέπει να υποβάλουμε ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους μας στο ΔΝΤ ξεχωριστά», πρόσθεσε. «Μόνο όταν είναι ικανοποιημένοι με αυτό το σχέδιο μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».