Latest News

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Ρωσία: 76.000 ευρώ στις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία


 Οι οικογένειες των Ρώσων στρατιωτών της εθνικής φρουράς που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία και τη Συρία θα λάβουν εφάπαξ αποζημίωση 5 εκατομμυρίων ρουβλίων (76.000 ευρώ), σύμφωνα με διάταγμα... του Κρεμλίνου.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι πληρωμές θα πάνε επίσης στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στις αποσχισθείσες περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν δημιούργησε την εθνική φρουρά, ή αλλιώς Rosgvardia, το 2016 «για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Η δύναμη αναφέρεται απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο.
 

Εδώ και μήνες, η Ρωσία τηρεί σιγήν ιχθύος σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών της και των μελών της εθνικής φρουράς που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία και τη Συρία (σ.σ το 2015 ο Πούτιν έστειλε ρωσικά στρατεύματα στη Συρία για την υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.)
 

Στις 25 Μαρτίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσεις πως 1.351 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στην Ουκρανία, αν και δυτικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί παρατηρητές λένε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου, που ο Πούτιν έστειλε στρατεύματα στη φιλοδυτική χώρα. Η σύγκρουση έχει οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, δημιουργώντας παράλληλα τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.