Latest News

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Ζελένσκι: Ο Μακρόν πρότεινε να παραχωρήσουμε εδάφη στη Ρωσία -Διαψεύδει το Ελιζέ


Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να συζήτησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι το ενδεχόμενο ο Ουκρανός να προχωρήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις, ώστε να βρεθεί διέξοδος στη σύγκρουση με ...τη Μόσχα.

Αυτό μεταδίδουν ουκρανικά μέσα, επικαλούμενα συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου σε ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι. Όπως αναφέρει το BFMTV, στα αποσπάσματα ο Ζελένσκι αναφέρει ότι ο Μακρόν του πρότεινε να δώσει εδάφη στον Πούτιν για να βρεθεί λύση, πρόταση που το Κίεβο απέρριψε.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να χάσουμε εδάφη για να σώσουμε κάτι για κάποιον», είπε ο Ζελένσκι στο RAI 1.

Σε επικοινωνία του BFMTV με το Ελιζέ, η γαλλική πλευρά διαψεύδει τα λεγόμενα του Κιέβου και ισχυρίζεται ότι δεν έχει διαπραγματευτεί ποτέ με τους Ρώσους πίσω από τις πλάτες των Ουκρανών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συζητήσει ποτέ τίποτα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς τη συμφωνία του Προέδρου Ζελένσκι και ποτέ δεν ζήτησε από τον Πρόεδρο Ζελένσκι παραχώρηση. Πάντα έλεγε ότι εναπόκειται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν τους όρους της διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους», διαβεβαιώνει το Ελιζέ.

Ζελένσκι: Ο Μακρόν ψάχνει μάταια διέξοδο για το Κίεβο

«Δεν πρέπει να αναζητούμε μια διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει εις μάτην», δήλωσε ο Ζελένσκι στο RAI1, όπως αναφέρει το BFMTV.  «Γνωρίζω ότι ήθελε να επιτύχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά δεν τα είχε», παρατήρησε.

«Μέχρις ότου η ίδια η Ρωσία θελήσει και καταλάβει ότι έχει ανάγκη (το τέλος του πολέμου) δεν θα αναζητήσει καμιά διέξοδο», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Ο Μακρόν, που εξακολουθεί να επικοινωνεί με τον Πούτιν, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι, για να τερματιστεί ο πόλεμος που διεξάγει στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, η ειρήνη θα πρέπει να οικοδομείται «χωρίς να ταπεινώνεται» η Ρωσία.