Latest News

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Ιστορική απόφαση στη Φινλανδία: «Πρέπει να μπούμε στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση»

 Ο κύβος ερρίφθη στη Φινλανδία όπου η κυβέρνηση έλαβε την ιστορική απόφαση για αίτηση ένταξης... στο ΝΑΤΟ. 

«Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, προσθέτοντας ότι ελπίζουν πως «τα εθνικά βήματα που εκκρεμούν για τη λήψη αυτής της απόφασης να ληφθούν γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας σημειώνουν οι δύο πολιτικοί ταγοί.

Η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει την τελική του έγκριση στην αίτηση ήδη από τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος Νιινίστο υπογράμμισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει την κατάσταση της ασφάλειας της Φινλανδίας, αν και δεν υπάρχει άμεση απειλή.

Στήριξη από τη Δανία

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας, ακόμα μία σκανδιναβική χώρα, η Δανία, δήλωσε ότι θα πιέσει για την ταχεία ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια γρήγορη διαδικασία εισδοχής μετά την επίσημη αίτηση», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν στο Twitter.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα 1.335 χιλιομέτρων με τη Ρωσία- αν ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία, τα χερσαία σύνορα που μοιράζεται η Ρωσία με εδάφη του ΝΑΤΟ θα διπλασιαστούν. Η Ρωσία μοιράζεται χερσαία σύνορα με 14 χώρες και πέντε από αυτές είναι μέλη του ΝΑΤΟ: Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία και Νορβηγία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία επανεξετάζουν την στρατηγική ασφαλείας τους. Αντίστοιχη στροφή προς το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να κάνει και η Σουηδία από τη στιγμή που το Κρεμλίνο επιτέθηκε χωρίς δισταγμό στη γειτονική Ουκρανία.

Η Φινλανδία έχει δεχθεί εισβολή στο παρελθόν - το 1939 από την τότε Σοβιετική Ένωση στη σύρραξη που έμεινε στην ιστορία ως «Χειμερινός Πόλεμος.»

Το ΝΑΤΟ - ή ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου - είχε ιδρυθεί το 1949 από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και 12 ευρωπαϊκά κράτη για να παρέχει «συλλογική ασφάλεια» έναντι της Σοβιετικής Ένωσης. Από την ίδρυσή της, η συμμαχία είχε μια ακανθώδη σχέση με τη Σοβιετική Ένωση καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και, μετά την κατάρρευσή της το 1991, με τη Ρωσική Ομοσπονδία.