Latest News

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν ανελέητα το τελευταίο «οχυρό» του Λουχάνσκ - Για «σφαγή» κάνει λόγο ο Ζελένσκι

Το Σεβεροντόνετσκ στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας παρά τον ανηλεή βομβαρδισμό της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις... δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Η Ρωσία έχει επικεντρώσει εκ νέου τις πολεμικές της προσπάθειες στο Ντονμπάς – που αποτελείται από τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ – και πολλοί πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη στον πόλεμο εάν η Μόσχα πάρει τον έλεγχο της περιοχής.

Εάν η Ρωσία καταλάβει το Σεβεροντόνετσκ, θα ελέγχει σχεδόν όλο το Λουχάνσκ.

Ο περιφερειάρχης του Ντονμπάς, Σερχίι Χαϊντάι,  έγραψε στο Telegram ότι «οι Ρώσοι συγκέντρωσαν σχεδόν όλες τις δυνάμεις τους, συγκεκριμένα 25 τακτικές ομάδες τάγματος για να καταλάβουν την πόλη».

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το κέντρο της πόλης «χαοτικά και αδιάκοπα», ενώ μάχες διεξάγονται στα γύρω χωριά, είπε ο περιφερειάρχης.

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε πολυώροφο κτήριο ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού τη Δευτέρα 23/5, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Χαϊντάι. Όπως προσέθεσε, η εκκένωση αμάχων είναι αυτή την στιγμή πολύ δύσκολη.

 

Ζελένσκι: Στο Ντονμπάς διεξάγεται σφαγή

Σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία του που προβλήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 23/5, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν «σφαγή» στο Ντονμπάς, προσπαθώντας να καταστρέψουν «ό,τι ζει» στην περιοχή.

«Κανείς δεν κατέστρεψε ποτέ το Ντονμπάς όσο ο ρωσικός στρατός τώρα», είπε ο Ζελένσκι.

Το Σεβεροντόνετσκ, η μεγαλύτερη πόλη υπό ουκρανικό έλεγχο στην επαρχία Λουχάνσκ, γνώρισε πρόσφατα μερικές από τις πιο δύσκολες μάχες της σύγκρουσης μέχρι στιγμής, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη.

Σε μια ομιλία προς τους παγκόσμιους επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες στο Νταβός νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν «20 φορές περισσότερο υλικό» στο Ντονμπάς, σε σχέση με τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να αποτρέψει τις απώλειες.