Latest News

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Ρωσία: Ο υπουργός Έκτακτων Αναγκών σκοτώθηκε αιφνιδίως - Τώρα ο Πούτιν προωθεί στη θέση του τον προσωπικό του σωματοφύλακα

Ο Αλεξάντερ Κουρένκοφ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ρωσικής Εθνοφρουράς, φέρεται να προωθείται από τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη θέση του Ρώσου Υπουργού... Εκτάκτων Καταστάσεων. 

«Ο Κουρένκοφ είναι ένας αρχιστράτηγος και σύμβουλος τού διευθυντή της ρωσικής Εθνοφρουράς» ανέφερε η πηγή για τον Κουρένκοφ, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν και στην Federal Protection Service (FSO).

«Το ομοσπονδιακό συμβούλιο θα συζητήσει την υποψηφιότητά του σε συνεδρίαση της Τετάρτης, 25 Μαΐου» πρόσθεσε η πηγή. 

Ο πρώην υπουργός Γεβγκένι Ζινίτσεφ, για τη θέση του οποίου προαλείφεται ο Κουρένκοφ, βρήκε τραγικό θάνατο στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, πέφτοντας από ύψος περίπου τριάντα μέτρων κατά τη διάρκεια ασκήσεων στην πόλη Νορίλσκ της Αρκτικής ενώ προσπαθούσε να σώσει τον σκηνοθέτη Αλεξάντερ Μέλνικ - ο οποίος σκοτώθηκε και αυτός.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν τα επίσημα αρχεία, ο Ζινίτσεφ ο οποίος «προαλειφόταν για πιθανός διάδοχος τού Πούτιν στην εξουσία», σκοτώθηκε προσπαθώντας να «σώσει έναν άνδρα» σε καταρράκτη - μνημείο της Unesco, στη Σιβηρία. 

Ο θάνατός του ήταν η πρώτη περίπτωση θανάτου εν ενεργεία υπουργού στη μετασοβιετική Ρωσία, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, υπήρξαν φήμες περί δολοφονίας του. 

Αυτή τη στιγμή και από τις 10 Σεπτεμβρίου, χρέη υπουργού Εκτάκτων Καταστάσεων εκτελεί ο Αλεξάντερ Τσουπριγιάν. 

Ποιος είναι ο Κουρένκοφ 

Ελάχιστα είναι γνωστά για το παρελθόν και το προφίλ του Κουρένκοφ. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, γιατί το παρατσούκλι του είναι «ο άνδρας χωρίς πρόσωπο». 

Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες για τον 49χρονο, έχει διατελέσει πράκτορας αντικατασκοπείας στην FSB, ενώ έχει υπηρετήσει και την υπηρεσία FSO ως υπεύθυνος φύλαξης και προστασίας υψηλόβαθμων αξιωματούχων .

Αν οι φήμες για τον 49χρονο Κουρένκοφ που προτάθηκε σήμερα από τον Πούτιν επαληθευτούν, θα είναι ο έκτος σωματοφύλακας του Ρώσου προέδρου που διορίζεται σε υψηλή θέση της κυβέρνησης. 

«Ο Πούτιν τον γνωρίζει πολύ καλά προσωπικά. Και η επιλογή σημαίνει πως, σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, οι προσωπικές, υπηρεσιακές και επαγγελματικές ποιότητες του Κουρένκοφ θα τού επιτρέψουν να υπηρετήσει αυτή τη θέση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.