Latest News

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

«Βόμβα» Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Δευτέρα ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ...σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει θέσει βέτο στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Βορειο- ατλαντική Συμμαχία, δηλώνοντας ότι «Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ανώτεροι αντιπρόσωποι της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να έχουν συνομιλίες με σκοπό να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αντιπρόσωποι των δύο σκανδιναβικών χωρών θα συναντηθούν με Τούρκους ομολόγους τους στην τουρκική πρωτεύουσα, ανέφερε σε γραπτό του μήνυμα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία λέει πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.

Μάλιστα, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο άφησε σαφείς αιχμές κατά της στάσης της Τουρκίας στο ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι δεν είναι ώρα να κάνει παζάρια η Τουρκία με το ζήτημα αυτό.