Latest News

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αδιάκοποι βομβαρδισμοί- Προσωρινή «κατάπαυση πυρός» σήμερα για απομάκρυνση αμάχων

Συνεχίζονται αδιάκοποι οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, την 13η ημέρα του πολέμου, ενώ η Μόσχα μιλά για νέα «κατάπαυση πυρός» σήμερα, προκειμένου να φύγουν άμαχοι από πόλεις... που σφυροκοπούνται. 

Οι προηγούμενες προσπάθειες να στηθεί επιχείρηση εκκένωσης πόλεων- μεταξύ άλλων της Μαριούπολης- απέτυχαν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις. Έτσι, οι νέες διαβεβαιώσεις της Μόσχας αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από το Κίεβο. 

10 νεκροί, ανάμεσά τους παιδιά, στη Σούμι 

Στο μεταξύ, περισσότεροι από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Ανάμεσά τους ήταν και παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. 

«Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», ανέφερε στα social media ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, έγραψε. Επίσης, σκοτώθηκαν τέσσερις Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ ο Ζιβίτσκι έκανε λόγο για «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».

Κατάπαυση πυρός για απομάκρυνση αμάχων 

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις εντατικοποιούν τις επιθέσεις τους σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, η Μόσχα έκανε λόγο για νέα κατάπαυση πυρός σήμερα, για την απομάκρυνση αμάχων. 

Κρατικά ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «καθεστώς ηρεμίας» από τις 10:00 το πρωί ώρα Μόσχας. Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είπαν ότι κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει για να απομακρυνθούν άνθρωποι από το Κίεβο, το Τσέρνιχιβ, το Σούμι, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη. 

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός σήμερα το πρωί. Άφησε να εννοηθεί ότι οι άμαχοι που απομακρύνονται από αυτές τις πόλεις θα μπορούν να επιλέξουν πού θα πάνε, αντί για τις αρχικές προτάσεις που οδηγούσαν μόνο στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία. 

Όμως, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα υλοποιηθεί τελικά αυτή η επιχείρηση. Το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολίασε μόνο ότι τα σχέδια της Μόσχας θα γίνουν πιστευτά μόνο όταν ξεκινήσει μια ασφαλής εκκένωση. 

«Δεν σταματούν οι βομβαρδισμοί» 

Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στη νότια Ουκρανία, αλλά σε άλλες περιοχές δεν προχωρούν. 

Οι βόμβες πέφτουν «βροχή» σε πολλές πόλεις, όπως την Μπούτσα- προάστιο του Κιέβου. «Δεν μπορούμε καν να μαζέψουμε τα πτώματα γιατί οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν μέρα ή νύχτα», δήλωσε ο δήμαρχος Ανατόλ Φεντόρουκ. «Σκυλιά διαλύουν τις σορούς στους δρόμους της πόλης. Είναι ένας εφιάλτης», συμπλήρωσε. 

Ο αδιάκοπος βομβαρδισμός έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση σε πολλές πόλεις. Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι απελπιστική. Υπάρχουν ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και ρεύμα, ενώ τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν λειτουργούν. Καταστήματα έχουν λεηλατηθεί από κατοίκους που ψάχνουν να βρουν τα απαραίτητα. Στα νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά και αναλγητικά. 

Στο Κίεβο, στρατιώτες και εθελοντές έστησαν εκατοντάδες σημεία ελέγχου για να προστατεύσουν την πρωτεύουσα των σχεδόν 4 εκατομμυρίων κατοίκων. Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, βόμβες έπληξαν κτίρια με κατοικίες. Στα νότια της χώρας, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα της πόλης Μικολάιβ. 

«Δεν λυγίζουμε»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε ξανά τη Ρωσία ότι επιτίθεται σε αμάχους που προσπαθούν να διαφύγουν. Τη Δευτέρα, η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε την προσφορά της Μόσχας για τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση πολιτών, όταν προέκυψε ότι οι περισσότερες από τις «ασφαλείς» διαδρομές οδηγούσαν απευθείας στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Μόσχα για «μεσαιωνικές» τακτικές. Σε νέο μήνυμά του αργά χθες το βράδυ, υποσχέθηκε ότι θα μείνει στο Κίεβο μέχρι η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο. «Δεν λυγίζουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι η «ηρωική» αντίσταση κάνει τον πόλεμο «εφιάλτη» για τη Ρωσία. Σήμερα, ο Ζελένσκι θα μιλήσει σε Βρετανούς βουλευτές μέσω τηλεδιάσκεψης και αναμένεται να επαναλάβει την έκκληση για περισσότερα όπλα και τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.  

Πεντάγωνο: Έχουν αναπτυχθεί σχεδόν όλα τα στρατεύματα 

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Ρωσία έχει αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν όλα τα στρατεύματα που συγκέντρωνε τους τελευταίους μήνες κοντά στα σύνορα, δηλαδή πάνω από 150.000 στρατιώτες σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον. 

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι πλέον η Μόσχα στρατολογεί ξένους μαχητές, κυρίως Σύριους. Σε ό,τι αφορά την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι πέρα από την Ουκρανία δεν έχει σημειωθεί αληθινή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες. 

Οι ρωσικές δυνάμεις πολλαπλασιάζουν τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό, πυραύλους και αεροσκάφη καθώς αδυνατούν να προελάσουν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. «Πιστεύουμε ότι ο ρωσικός στρατός έχει προβλήματα ηθικού, εφοδιασμού, (έλλειψη) καυσίμων και τροφίμων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κέρμπι και επεσήμανε τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση. 

Ωστόσο, η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών πόλεων έχει «ολοένα βαρύτερο αντίκτυπο στον απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων» καθώς καταστρέφονται σπίτια, εκκλησίες, νοσοκομεία και σχολεία. «Το αποτέλεσμα είναι περισσότεροι άμαχοι νεκροί και τραυματίες», συμπλήρωσε. 

Ο Ζελένσκι έχει ήδη εκφράσει ανησυχία για την τύχη της Οδησσού, προειδοποιώντας ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι. «Θεωρούμε πως οι Ρώσοι θέλουν να καταλάβουν την Οδησσό», είπε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, χωρίς να αποκλείει αμφίβια επίθεση προσεχώς. Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ουάσινγκτον «δεν διαθέτει σε αυτό το στάδιο καμία ένδειξη» πως γίνονται κινήσεις σε αυτό το μέτωπο.

Στο πεδίο των μαχών, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ένας Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε στο Χάρκοβο. Οι δυνάμεις σκότωσαν τον Βιτάλι Γκερασίμοφ, που εκτιμάται ότι ήταν υποδιοικητής της 41ης στρατιάς της Ρωσίας, σύμφωνα με το Κίεβο. 

Συνάντηση Κουλέμπα- Λαβρόφ 

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, την Πέμπτη. «Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε, εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε», ανέφερε ο Κουλέμπα. 

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει ότι οι συνομιλίες αυτές πιθανόν θα είναι τριμερείς, καθώς σκοπεύει να μετάσχει και ο ίδιος. 

Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο Ρώσος «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», επεσήμανε ο Κουλέμπα και επανέλαβε πως το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

«Χτύπημα» σε νέα πυρηνική εγκατάσταση 

Χθες, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στο Χάρκοβο, «ραδιολογικές συνέπειες».

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που συμπλήρωσε ότι δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση. Συγκεκριμένα, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

«Το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (...) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.