Latest News

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική προέλαση επιβραδύνεται αλλά η Μόσχα δεν δείχνει πρόθυμη να συμβιβαστεί

 Η Ουκρανία και η Ρωσία παίρνουν σοβαρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά το πολύ μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει... σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους οι οποίοι εκτίμησαν ότι η Μόσχα δε δείχνει πρόθυμη για συμβιβασμούς.  

Παρόλο που και οι δύο πλευρές έχουν επισημάνει την περιορισμένη πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν έδειξε ελάχιστα σημάδια υποχώρησης κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ομιλίας του στην οποία μίλησε για «προδότες και μπάσταρδους» στο εσωτερικό της χώρας του, τους οποίους ο ρωσικός λαός «θα φτύσει» στο πλαίσιο μιας κοινωνικής «αυτοκάθαρσης».

«Και οι δύο πλευρές παίρνουν [τις συνομιλίες] στα σοβαρά, αλλά υπάρχει ένα πολύ, πολύ μεγάλο χάσμα μεταξύ των θέσεων», δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα.

Ένας Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι ένα «μοντέλο» νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας που θα πρόσφερε στην Ουκρανία προστασία από μια ομάδα συμμάχων σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης βρίσκεται «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.  Άλλος δυτικός αξιωματούχος είπε ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος θα είναι εγγυητής ασφάλειας ήταν το αντικείμενο συνομιλιών με διεθνείς εταίρους, αλλά είναι σημαντικό να καθοριστούν οι όροι.

Επιβραδύνεται η ρωσική προέλαση εν μέσω βομβαρδισμών στο Κίεβο

Εν μέσω αυτής της κατάστασης στο διπλωματικό πεδίο, δυτικές πηγές εκτιμούν ότι η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία δείχνει πλέον σημάδια σημαντικής επιβράδυνσης.

Πάντως, το Κίεβο δέχτηκε νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς καθώς οι διασώστες στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες σε ισοπεδωμένα κτίρια.

Πίσω στην πρωτεύουσα της χώρας, τα βορειοανατολικά και τα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου έχουν επίσης υποστεί μεγάλες ζημιές, αλλά η κατάσταση παραμένει σταθερή, με απαγόρευση κυκλοφορίας και θανατηφόρες επιθέσεις με ρουκέτες κάθε βράδυ. Ένα κτίριο στην περιοχή Darnytsky του Κιέβου υπέστη εκτεταμένες ζημιές. 

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο γύρω από το Κίεβο τις τελευταίες 24-48 ώρες και κατέφυγαν σε «χαοτικούς» βομβαρδισμούς. Παράλληλα, δυτικές πηγές και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση της Ρωσίας έχει ατονίσει από τότε που τα στρατεύματά της εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου, διαψεύδοντας περαιτέρω τις προσδοκίες της Μόσχας για ταχεία νίκη και απομάκρυνση της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παρά τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης και τις κυρώσεις από τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δείξει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης. Η κυβέρνησή του  βασίζεται στην Κίνα για να βοηθήσει τη Ρωσία να αντέξει τα χτυπήματα στην οικονομία της.

Ζελένσκι: Διατηρούμε των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών

Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τρεις εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), Χάρκοβο (ανατολικά) και Τσερνιχίβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν. Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό,τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, διατρανώνοντας «θα είσαστε ελεύθεροι».