Latest News

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς - Προτάσεις - ανάσα για τους εμπόρους

Προτάσεις - ανάσα για τους εμπόρους κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στον ...

υπουργό Οικονομικών


Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τη στήριξη των επιχειρήσεων, απηύθυνε επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

«Έχοντας σαν στόχο την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των επιχειρήσεων και των δημοσίων εσόδων, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τρεις προτάσεις, που ευελπιστούμε ότι θα δώσουν μια ανάσα στον εμπορικό κόσμο και θα έχουν ελάχιστο δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Με δεδομένο ότι:

-η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει υποστεί βαρύ οικονομικό πλήγμα  ιδιαίτερα λόγω της υγειονομικής κρίσης

-οι πρώτοι μήνες της νέας χρονιάς, σαν συνέχεια του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους, κινούνται πολύ χαμηλότερα του αναμενόμενου, όπως αποδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία

-η ενεργειακή κρίση πιέζει την ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων
και η πλειονότητά τους αδυνατεί να εξυπηρετήσει με συνέπεια τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις,

θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να υλοποιηθούν οι ακόλουθες προτάσεις μας: 

1) Δεδομένου ότι στις 31 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της ενίσχυσης που έλαβαν επιχειρήσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θεωρούμε απαραίτητο να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία με μια τρίμηνη παράταση, που θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους επιχειρηματίες να αποπληρώσουν την ενίσχυση.

2) Στο ίδιο πλαίσιο, θεωρούμε αναγκαίο να δοθεί δίμηνη παράταση για την εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων που λήγουν τέλος Φεβρουαρίου, ώστε με το «ζέσταμα» της αγοράς την περίοδο του Πάσχα  να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και

3) Οι κρατικές ενισχύσεις  που δόθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας να μην αποτελούν φορολογητέο εισόδημα.

Με τη βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνεστε την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι συνάδελφοί μας και την ανάγκη μη συσσώρευσης νέων οφειλών, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην εθνική οικονομία και την απασχόληση, ελπίζουμε ότι θα αποδεχθείτε τα δίκαια αιτήματά μας».