Latest News

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Ουκρανία: Μαζική επίθεση από χάκερ σε site της κυβέρνησης- «Να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα»


 Μαζική επίθεση από χάκερ δέχθηκαν ιστότοποι της ουκρανικής κυβέρνησης το βράδυ της Πέμπτης, με μήνυμα που προειδοποιούσε τους πολίτες «να φοβάστε και να περιμένετε ...τα χειρότερα». 

 

Κάποια από αυτά τα site ήταν μη προσβάσιμα σήμερα το πρωί και οι ουκρανικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα. Το περιεχόμενο των κυβερνητικών ιστοτόπων δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια των κυβερνοεπιθέσεων και δεν διέρρευσε κανένα προσωπικό δεδομένο, ανακοίνωσε το Κίεβο. 

 

Η λειτουργία άλλων κυβερνητικών ιστοτόπων ανεστάλη, για να προληφθεί η εξάπλωση της επίθεσης σε άλλες πηγές, αλλά ήδη έχουν αποκατασταθεί τα περισσότερα site που επλήγησαν, ανέφερε ακόμη επίσημη ανακοίνωση. 

 

«Ουκρανέ! Όλα τα προσωπικά σου δεδομένα φορτώθηκαν στο δημόσιο δίκτυο. Όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή έχουν καταστραφεί, είναι αδύνατο να τα αποκαταστήσεις», ανέφερε το μήνυμα που εμφανίστηκε σε κυβερνητικούς ιστοτόπους οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση, γραμμένο στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα πολωνικά.

 

«Όλες οι πληροφορίες για σένα αποκαλύφθηκαν δημοσίως, να φοβάσαι και να περιμένεις τα χειρότερα. Αυτό ισχύει για το παρελθόν σου, το παρόν σου και το μέλλον σου», συμπλήρωνε το ίδιο μήνυμα. 

 

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίθεση, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από παρόμοια πλήγματα στο παρελθόν.

 

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα, αλλά υπάρχει μια μακρά σειρά από ρωσικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας στο παρελθόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ.

 

«Όλοι οι παράγοντες κυβερνοασφάλειας ήταν ενήμεροι για τέτοιες πιθανές προκλήσεις από τη Ρωσία. Επομένως η ανταπόκριση σε αυτά τα περιστατικά ήταν η συνηθισμένη», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ουκρανικής ασφάλειας. 

 

Η κυβερνοεπίθεση- που μεταξύ άλλων έπληξε το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργικό συμβούλιο και το συμβούλιο ασφαλείας και άμυνας- σημειώθηκε την ώρα που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του έχουν σημάνει συναγερμό για πιθανή νέα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. 

 

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι είναι υψηλή η απειλή μιας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά είναι σε αδιέξοδο. Η Ρωσία προσπαθεί να πείσει τη Δύση να αποκλείσει μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να ανατρέψει δεκαετίες επέκτασης της συμμαχίας στην Ευρώπη, αιτήματα για τα οποία οι ΗΠΑ είπαν ότι «δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για να υπάρξει συνέχεια».