Latest News

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

ΠΕΙΡΑΙΑΣ- Να φύγει το car terminal από το Παλατάκι

 


Με ομόφωνo ψήφισμα της, η Α' δημοτική κοινότητα Πειραιά καλεί την COSCO και το Α και Β τελωνείο Πειραιά να αποσύρουν από την δημοτική περιουσία Παλατάκι... τα 1700 transit αυτοκίνητα και να μην χρησιμοποιηθεί ο χώρος άλλη φορά για χρήσεις πέραν των προβλεπόμενων στη σύμβαση παραχώρησης του λιμένα.

Το ομόφωνο ψήφισμα της κοινότητας υιοθετήθηκε στη χθεσινήσυνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου ομόφωνα. Τα θεσμικά όργανα της πόλης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων δίνουν σαφή εντολή να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες στο Παλατάκι !
Το αδίκημα συνεχίζει να είναι εν ενεργεία καθώς τα αυτοκίνητα παραμένουν στον χώρο και ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει προανάκριση κατά παντός υπευθύνου. Θέμα: Ψήφισμα για τα car terminal αυτοκίνητων στο παλατάκι.
Το Συμβούλιο της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά στην 1η Συνεδρίαση στις 17/01/2022, καταδικάζει την ενέργεια της COSCO να μετατρέψει για 3η φορά τον χώρο εγκαταστάσεων κρουαζιέρας της Δημοτικής περιουσίας «Παλατάκι», σε car terminal transit αυτοκινήτων.
Η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη απόφαση με αριθμό 05/19.03.2021 της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας για το ίδιο θέμα, καθώς και με την επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου της πόλης και την αντίθεση του Δημοτικού συμβούλιου, καθώς παραβιάζονται η σύμβαση παραχώρησης του λιμένα (νόμος 4404/16) και η Αρχαιολογική Νομοθεσία.
Πρόκειται για ασύμβατη χρήση σε κατοικημένη περιοχή μόλις 50 μέτρα, από τις κατοικίες η οποία επιφέρει επιπτώσεις στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και παρεμπόδιση τις παραδόσεις και την άϋλη πολιτιστική κληρονομιά των κατοίκων (έθιμο αγιασμού υδάτων στη θάλασσα).
Καλούμε την Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, το Α και Β τελωνείο Πειραιά και τη COSCO, να συμμορφωθούν σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης και την Αρχαιολογική νομοθεσία και με τις αποφάσεις Κοινοτικού & Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να αποσυρθούν τα αυτοκίνητα από το χώρο και να μην χρησιμοποιηθεί εκ νέου η περιοχή Παλατάκι, για οποιαδήποτε χρήση που δεν έχει σχέση με τον τουρισμό και την αναψυχή.