Latest News

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Υπόθεση Τζόκοβιτς: «Άβολη» ερώτηση προκάλεσε το απότομο τέλος της συνέντευξης Τύπου της οικογένειας


Η «πανηγυρική» συνέντευξη Τύπου της οικογένειας του Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να ανακληθεί η ακύρωση της βίζας του, έκλεισε απότομα όταν τέθηκε μία... άβολη ερώτηση. 

 

«Ήταν σε εκδήλωση στις 17 Δεκεμβρίου;», ρώτησε μία δημοσιογράφος. Η δυσαρέσκεια των γονιών του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο ήταν εμφανής και αμέσως ο αδελφός του δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου. 

 

Τα προηγούμενα 24ωρα έγινε γνωστό ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς έλαβε άδεια εξαίρεσης από τον εμβολιασμό για το ταξίδι του στην Αυστραλία με βάση το θετικό του δείγμα στον κορωνοϊό, στις 16 Δεκεμβρίου. Όμως, αμέσως προέκυψαν ερωτήματα, καθώς σύμφωνα με αναρτήσεις στα social media- που είχε κάνει και ο ίδιος ο τενίστας- την ίδια και την επόμενη ημέρα έδωσε το παρών σε εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, χωρίς να φορά μάσκα. Επίσης, έκανε φωτογράφηση για την εφημερίδα L’Equipe, στις 18 Δεκεμβρίου. 

 

Το ερώτημα για τη δραστηριότητα του Τζόκοβιτς μετά το θετικό δείγμα έμεινε αναπάντητο, ενώ οι γονείς, ο αδελφός και ο θείος του τενίστα, που παραχώρησαν τη συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, μίλησαν για τη «μεγαλύτερη νίκη» του Σέρβου. 

 

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς επέστρεψε στο κορτ και μέσω των social media εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη του για την ανατροπή της ακύρωσης της βίζας του. 

 

«Παρά τα όσα συνέβησαν, θέλω να μείνω και να προσπαθήσω να μετάσχω στο Αυστραλιανό Όπεν. Παραμένω συγκεντρωμένος σε αυτό. Ταξίδεψα εδώ για να παίξω σε μία από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις που έχουμε, ενώπιον φανταστικών θεατών», έγραψε το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και ευχαρίστησε όσους ήταν στο πλευρό του και «με ενθαρρύνατε να μείνω δυνατός». 

 

Σε εξέλιξη το θρίλερ 

 

Παρά την απόφαση του δικαστηρίου, το θρίλερ δεν έχει τελειώσει. Η συμμετοχή του Τζόκοβιτς στο Αυστραλιανό Όπεν εξαρτάται τώρα από τον υπουργό Μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ, ο οποίος αναμένεται να αποφασίσει αύριο, Τρίτη. 

 

Μετά την απόφαση ανακοινώθηκε ότι είναι στη «διακριτική ευχέρεια» του υπουργού να εξετάσει την εκ νέου ακύρωση της βίζας του Σέρβου. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι ο Τζόκοβιτς δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στην Αυστραλία τα επόμενα τρία χρόνια. 

 

Ο πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου, Ίβιτσα Ντάσιτς, εκτίμησε ότι ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης θα ανακαλέσει τη βίζα του τενίστα αύριο.    
«Προφανώς οι αυστραλιανές αρχές θα αποφασίσουν να απελάσουν τον Τζόκοβιτς, ο οποίος μετά δεν θα μπορεί να μπει στην Αυστραλία για τα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε ο Ντάσιτς, πρώην πρωθυπουργός του οποίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

 

Συμπλήρωσε ότι η υπόθεση θα αφήσει ένα «μόνιμο σημάδι» στις σχέσεις της Σερβίας με την Αυστραλία. «Κάθε χώρα έχει το διακριτικό δικαίωμα να αρνηθεί ή να επιτρέψει την είσοδο στον οποιονδήποτε, αλλά ποτέ δεν συμβαίνει σε διακεκριμένους ανθρώπους, όπως ο Τζόκοβιτς. Είναι κάτι που βλέπεις σπάνια. Γενικά, η συμπεριφορά (της Αυστραλίας) ήταν ντροπιαστική και απαράδεκτη», συμπλήρωσε. 

 

«Η μεγαλύτερη νίκη του Τζόκοβιτς» 

 

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν η μεγαλύτερη νίκη του Νόβακ Τζόκοβιτς, δήλωσε η μητέρα του, Ντιάνα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η οικογένεια, έχοντας δίπλα της τρόπαια του τενίστα. 

 

Η ίδια υποστήριξε ότι ο γιος της «υπέστη βασανιστήρια, παρενόχληση», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. «Θα ακούσουμε ακόμη περισσότερα για το τι έπρεπε να περάσει. Και βέβαια πολέμησε ενάντια σε αυτό το σύστημα και ενάντια στην κυβέρνηση επειδή πίστευε ότι είχε το δικαίωμα να βρίσκεται εκεί, με τη βίζα που πήρε», συμπλήρωσε.

 

«Είναι η μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του. Είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε Γκραν Σλαμ», δήλωσε ακόμη η μητέρα του Τζόκοβιτς. «Πολέμησε για τη δικαιοσύνη, δεν έκανε κανένα λάθος. Πήγε εκεί για να κερδίσει αυτό το τουρνουά. Αυτή η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη», είπε ακόμη και ευχαρίστησαν όσους στήριξαν τον γιο της. 

 

Όλο αυτό θα του δώσει επιπλέον δύναμη, δήλωσε από την πλευρά του ο πατέρας του τενίστα, Σρνταν. «Δεν ξέρουν τι έκαναν. Θα κερδίσει άλλα 10 Γκραν Σλαμ. Η νίκη τον έκανε ακόμη πιο ανυπόμονο να επιστρέψει στο κορτ», συμπλήρωσε. 

 

«Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για τον Νόβακ, την οικογένειά του και τον ελεύθερο κόσμο. Σεβάστηκε όλα όσα του ζητήθηκαν. Το μόνο που ήθελε ήταν να πάει εκεί και να παίξει τένις και αυτό το δικαίωμα ήθελαν να του το αφαιρέσουν», τόνισε ο πατέρας του τενίστα. «Οι τελευταίες ημέρες ήταν πολύ δύσκολες για όλους στον κόσμο που σκέφτονται ελεύθερα. Αλλά είναι ψυχολογικά εξαιρετικά δυνατός.», πρόσθεσε. 

 

«Θα πετύχει άλλο ένα ρεκόρ. Πάντα υποστήριζε την ελευθερία της επιλογής, τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο αδελφός του τενίστα, Τζόρτζε, ενώ όλη η οικογένεια εξήρε τον δικαστή Άντονι Κέλι για την ουδετερότητά του και τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση.