Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 δολαρίων (4.500 ευρώ) και στον κορυφαίο Έλληνα τενίστα για παράβαση του κώδικα δεοντολογίας στο ίδιο παιχνίδι. Το πρόστιμο του Μεντβέντεφ χωρίζεται σε δύο μέρη: ο Ρώσος τενίστας τιμωρήθηκε με 4.000 δολάρια (3.500 ευρώ) για «αντιαθλητική συμπεριφορά» και με 8.000 δολάρια (7.000 ευρώ) για «ορατή αισχρότητα».
Στη διάρκεια του δεύτερου σετ ο Μεντβέντεφ (ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τις οδηγίες που θεώρησε ότι δεχόταν ο Τσιτσιπάς από τον πατέρα και προπονητή του κατά τη διάρκεια του αγώνα), φανερά εκνευρισμένος, επιτέθηκε φραστικά στον διαιτητή, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Πώς μπορείς να διαιτητεύεις έναν ημιτελικό, όταν είσαι τόσο κακός;».
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα, ο Μεντβέντεφ εξήγησε ότι ενοχλήθηκε από τον πατέρα του Τσιτσιπά, ο οποίος μιλούσε πολύ κατά τη διάρκεια του αγώνα. Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος Τσιτσιπάς δέχθηκε στο τέταρτο σετ προειδοποίηση για coaching.
Ο Μεντβέντεφ αντιμετωπίζει στον αυριανό τελικό του Australian Open τον Ισπανό Ράφα Ναδάλ, ο οποίος θα επιδιώξει να γράψει Ιστορία, κατακτώντας τον 21ο τίτλο της καριέρας του σε τουρνουά γκραν σλαμ.