Latest News

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Τζούλιαν Ασάνζ: Κινδυνεύει με κάθειρξη έως 175 ετών στις ΗΠΑ- Μπορεί να απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της έκδοσής του

Ο
 ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ θα μπορέσει να απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αμφισβητήσει την απόφαση που... επιτρέπει την έκδοσή του στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπίας. 

Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο τού αρνήθηκε τη δυνατότητα άμεσης έφεσης κατά της απόφασης, που σημαίνει πως θα πρέπει το δικαστικό αυτό όργανο πρώτα να αποφασίσει αν θα δεχτεί την προσφυγή ή όχι. 

 


Το Δεκέμβριο, το ίδιο δικαστήριο, είχε ακυρώσει σε δεύτερο βαθμό την απαγόρευση της έκδοσης του 50χρονου Αυστραλού στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με κάθειρξη έως 175 ετών επειδή από το 2010 δημοσιοποίησε περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα ντοκουμέντα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. 

 

Την απαγόρευση της έκδοσής του στις ΗΠΑ είχε αποφασίσει ένα κατώτερο δικαστήριο επικαλούμενο τα προβλήματα ψυχικής υγείας του Ασάνζ που υπήρχε κίνδυνος να τον οδηγήσουν στην αυτοκτονία.