Latest News

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Γιατί το CNN απέλυσε τον παρουσιαστή Κρις Κουόμο

 


Ο Αμερικανός παρουσιαστής Κρις Κουόμο απολύθηκε από το CNN για τη βοήθεια που παρείχε στον αδερφό του, πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση...

 

Η απόφαση ελήφθη αφότου το CNN ανέφερε ότι προέκυψαν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την έκταση της εμπλοκής του Κρις Κουόμο στην υπεράσπιση του μεγαλύτερου αδελφού του.

 

Ο Άντριου Κουόμο παραιτήθηκε τον Αύγουστο όταν κατηγορήθηκε για παρενόχληση γυναικών που εργάζονταν στο γραφείο του.

 

Ο 51χρονος Κρις Κουόμο, δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση του τηλεοπτικού δικτύου. Εργαζόταν για το CNN από το 2013 και έγινε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους παρουσιαστές ειδήσεων, με πιο πρόσφατη την κάλυψη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών το 2020.

 

Μια δήλωση του CNN ανέφερε ότι είχε προσληφθεί δικηγορική εταιρεία για να ερευνήσει τις προσπάθειες του Κρις Κουόμο να βοηθήσει τον αδελφό του με τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

 

Όμως, ενώ γινόταν αυτή η έρευνα, «ήρθαν στο φως νέες πληροφορίες» που οδηγούσαν στο δίκτυο να τερματίσει το συμβόλαιό του άμεσα.

 

Ο Κρις Κουόμο είχε ήδη τεθεί σε αναστολή από το CNN την Τρίτη, αφού αποκαλύφθηκε η έκταση των παρασκηνιακών προσπαθειών του να βοηθήσει στο σκάνδαλο.

 

Τότε, το δίκτυο είπε ότι ενώ «εκτίμησε την ιδιαίτερη θέση στην οποία βρισκόταν ο Κρις Κουόμο και κατανοούσε την ανάγκη του να βάλει την οικογένεια πρώτη και τη δουλειά σε δεύτερη μοίρα», η συμβολή του στον αδελφό του, παραβίασε τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

 

Έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίθια Τζέιμς τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο νεότερος Κουόμο πίεζε συνεχώς το προσωπικό του κυβερνήτη για να τον αφήσει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην υπεράσπιση του αδελφού του.

 

«Πρέπει να με εμπιστευτείς», έστειλε μήνυμα στη Melissa DeRosa, τη γραμματέα του αδελφού του, τον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι «Κάνουμε λάθη που δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά».

 

Δεσμεύτηκε επίσης να επικοινωνήσει με άλλα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ για να προσπαθήσει να μάθει για άλλες επικείμενες κατηγορίες εναντίον του αδελφού του.

 

Σε ένα email του προσωπικού που επικαλούνται οι New York Times, ο πρόεδρος του CNN Τζεφ Ζούκερ ανέφερε ότι «Είναι αυτονόητο ότι αυτές οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες και εμπλέκονται πολλοί περίπλοκοι παράγοντες».

 

Η απόλυση του παρουσιαστή εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τα δημοσιογραφικά πρότυπα στις ΗΠΑ. Ο ανταποκριτής του CNN, Μπράιαν Στέλτερ, είπε ότι «οι θεατές πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται αυτό που ακούνε εδώ στην τηλεόραση, όταν καλύπτουμε μια ευαίσθητη ιστορία, ακόμα κι αν αφορά το μέλος της οικογένειας ενός συναδέλφου».

 

Η οικογένεια Κουόμο υπήρξε εδώ και καιρό μια από τις πιο κυρίαρχες δυναστείες στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Ο Άντριου Κουόμο εξελέγη για τρεις διαδοχικές θητείες στη θέση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης και ο πατέρας τους Μάριο, ηγήθηκε της πολιτείας για πάνω από μια δεκαετία μεταξύ 1983 και 1994.

 

Πριν από την παραίτησή του, ο Άντριου Κουόμο ήταν κορυφαία πολιτική προσωπικότητα, αλλά μετά από έρευνα που διεξήγαγε η Γενική Εισαγγελία της πολιτείας της Νέας Υόρκης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά 11 γυναίκες που εργάζονταν για αυτόν.