Latest News

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Λύνουν κάβους τα πλοία μετά τη λήξη απεργίας της ΠΝΟ - Δέχτηκε την πρόταση των ακτοπλόων για αύξηση 3%

 

Λύνουν κάβους στις 12 τα μεσάνυχτα τα πλοία, καθώς η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε το απόγευμα της Δευτέρας να μην κλιμακώσει περαιτέρω τις...

κινητοποιήσεις της.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς πέντε σωματεία ψήφισαν υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και εννέα κατά.

Προηγήθηκε συνάντηση με τους ακτοπλόους (ΣΕΕΝ) στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στη 1 το μεσημέρι, όπου και κατέληξαν για την υπογραφή ΣΣΕ με αύξηση 3% από 1/1/2022..

Η ΠΝΟ με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι δεν τους βρίσκει απόλυτα ικανοποιημένους το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την εργοδοτική πλευρά, πλην όμως, σταθμίζοντας την όλη κατάσταση, πιστεύουν ότι είναι μία αποδεκτή λύση. Ταυτόχρονα τονίζει ότι οι δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργίες της ήταν απλά προειδοποιητικές και σηματοδοτούν την έναρξη νέων αγώνων. «Από τον ίδιο τον κ. υπουργό, την κυβέρνηση και την εργοδοτική πλευρά εξαρτάται η επανέναρξη και η διάρκειά τους», αναφέρει.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή στην εργοδοσία και ιδιαίτερα στον ΣΕΕΝ και λοιπούς εργοδότες, ότι «δεν πρόκειται να ανεχθούμε έστω και την παραμικρή απόκλιση από τα συμφωνηθέντα και την όποια παραβίαση ή καταστρατήγηση εν γένει των όρων των Συλλογικών μας Συμβάσεων και του νόμου σε ότι αφορά την πιστή εφαρμογή τους, τα όρια και τις ώρες απασχόλησης, την πλήρη και έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων αποδοχών μας κ.ο.κ.».

Τέλος, ζητά άμεση συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, προκειμένου να συζητήσουν προβλήματα, όπως το κοινωνικοασφαλιστικό, τις μειωμένες συνθέσεις και τα καθαρά εργασιακά θέματα (προστασία των ανέργων ναυτικών, επαναπατρισμός των συναδέλφων τους, τα οξυμένα προβλήματα στο ΚΕΣΕΝ, στο ΓΕΝΕ, στα σωστικά, στην εκπαίδευση, στα μητρώα, στον Οίκο Ναύτη κ.α.). αναμένοντας ξεκάθαρες λύσεις και τοποθετήσεις από τον κ. Πλακιωτάκη, οι οποίες θα εκτιμηθούν από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Διαφοροποίηση ΠΕΝΕΝ

Ένα από τα σωματεία που ψήφισε υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με νέα 24ωρη απεργία, η ΠΕΝΕΝ, με ανακοίνωσή της μετά την απόφαση της ΠΝΟ για τερματισμό της απεργίας, έκανε λόγο για «προδοτική απόφαση» ενάντια στις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Ο εκπρόσωπος της ΠΕΝΕΝ κατά τη διάρκεια της συνάντησης ΠΝΟ – ΣΕΕΝ ανέδειξε τα ναυτεργατικά προβλήματα, τόνισε αναλυτικά τις τεράστιες απώλειες που είχε το ναυτεργατικό εισόδημα 2011-2019 και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι την διετία 2020 -2021 αυτό συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο αφού η μεγάλη πλειοψηφία των ναυτεργατών βρέθηκε εκτός εργασίας καθώς το 70% των πλοίων ήταν σε πολύμηνη ακινησία και αποδρομολογημένα.

Η ΠΕΝΕΝ υποστηρίζει ότι υπήρξε «πολύωρο όργιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων» με αποτέλεσμα και κατάληξη να εγκαταλειφθεί από οποιαδήποτε αύξηση το διάστημα 2020-2021  και η αύξηση να αφορά μόνο το 2022 η οποία θα είναι 3%, ενώ από την άλλη κυβέρνηση-υπουργείο Ναυτιλίας (με την αποδοχή της πλειοψηφίας της ΠΝΟ) έχουν απορρίψει όλα τα αιτήματα που αφορούν την αντιλαϊκή τους πολιτική  και έτσι αυτά παραπέμπονται στο αόριστο και μακρινό μέλλον. «Πρόκειται για μια κατάπτυστη συναίνεση για να μην θιγεί στο ελάχιστο η ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική που είναι υπεύθυνη για τα συσσωρευμένα και οξυμένα ναυτεργατικά προβλήματα» συμπληρώνει.