Latest News

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Επιχείρηση Orion: Κατάσχεσε 145,3 τόνους κοκαΐνης -Συνελήφθησαν περίπου 575 άτομα

 

Στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές από περισσότερες από 40 χώρες σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική κατάσχεσαν 145,3 τόνους κοκαΐνης στην όγδοη φάση της επιχείρησης Orion...

 

Πρόκειται για μια πολυεθνική ναυτική επιχείρηση κατά της διακίνησης ναρκωτικών και σύμφωνα με το ναυτικό της Κολομβίας είναι η μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μέχρι στιγμής.

 

Περίπου 575 άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η οποία διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, δήλωσε το ναυτικό της Κολομβίας, προσθέτοντας ότι ακινητοποιήθηκαν 49 πλοία, καθώς επίσης έξι υποβρύχια και τρία αεροπλάνα.

 

Στην επιχείρηση κατασχέθηκαν επίσης 66 τόνοι μαριχουάνας.

 

Από την έναρξη της επιχείρησης Orion το 2018, η συντονισμένη προσπάθεια των αρχών έχει κατασχέσει περισσότερους από 545 τόνους κοκαΐνης και 224 τόνους μαριχουάνας, σύμφωνα με το ναυτικό της Κολομβίας.

 

Παρά τις δεκαετίες καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, η Κολομβία παραμένει κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός κοκαΐνης και αντιμετωπίζει συνεχείς πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσει τις καλλιέργειες κόκας, το κύριο συστατικό του ναρκωτικού, καθώς και την παραγωγή κοκαΐνης.

 

Πέρυσι, η ικανότητα παραγωγής κοκαΐνης της Κολομβίας αυξήθηκε κατά 7,9% σε 1.010 τόνους, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου Ναρκωτικών του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ.

 

Εκτός από τον ELN, πρώην μέλη των αποστρατευμένων ανταρτών FARC που απορρίπτουν μια ειρηνευτική συμφωνία του 2016 εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και σε εγκληματικές συμμορίες, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

 

Στην όγδοη φάση της επιχείρησης Orion συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Αργεντινή, η Μπελίζ, η Γαλλία και το Σουρινάμ.