Latest News

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στήριξαν «ξαφνικά» τον Ερντογάν με επένδυση 10 δισ. δολαρίων

 

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από συνομιλίες στην Άγκυρα μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρίγκιπα διαδόχου...

του Άμπου Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν.

 

Συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) διέθεσαν ένα ταμείο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις στην Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος ενός από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του εμιράτου, δίνοντας έτσι σημαντική «ανάσα» στην τουρκική οικονομία η οποία βάλλεται εδώ και μήνες από σοβαρά πληθωριστικά φαινόμενα.

 

Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Εμιράτων υπέγραψαν επίσης συμφωνία συνεργασίας. Νωρίτερα, δύο πηγές ανέφεραν ότι διεξάγουν συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε στο παρελθόν αναζητήσει συμφωνίες ανταλλαγής με άλλες χώρες ως πηγή σκληρού νομίσματος για τη δημιουργία αποθεματικών και τη στήριξη της λίρας, η οποία έχει χάσει έως και το 45% της αξίας της φέτος. Παράλληλα, υπογράφτηκαν σύμφωνα συνεργασίας που αφορούν τους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας αλλά και του περιβάλλοντος. 

 

Οι εν λόγω συμφωνίες υπογραμμίζουν τη στροφή των δύο χωρών προς μια σχέση εταίρων μετά από έντονο ανταγωνισμό που κράτησε τουλάχιστον μια δεκαετία ειδικά μετά την «αραβική άνοιξη» το 2011. Οι διαφωνίες επεκτάθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο και στον Κόλπο, πριν η Άγκυρα επιχειρήσει πέρσι την επαναπροσέγγιση.

 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς ειδικά τις τελευταίες ημέρες η κατρακύλα της αξίας της λίρας έχει ενταθεί περαιτέρω, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην τουρκική οικονομία. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 22% της αξίας του από την αρχή της περασμένης εβδομάδας σε σχέση με το δολάριο με αποτέλεσμα να σημειώνονται αυξήσεις στις τιμές των αγαθών.

 

Η δραματική κατάσταση της οικονομίας έβγαλε στους δρόμους τους πολίτες, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος κατηγορώντας την κυβέρνηση Ερντογάν ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την οικονομική κρίση.