Latest News

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Η… ναυμαχία του μπακαλιάρου: Δίχτυα «πολέμου» από Γαλλία και Βρετανία

 


Σε αχαρτογράφητα «νερά» έχει μπει ο γαλλο-βρετανικός ναυτικός πόλεμος στη Θάλασσα της Μάγχης...

Οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν τη διένεξη στα άκρα, όπως φαίνεται από τις τελευταίες ενέργειές τους και τις απειλές που αλληλο-εκτοξεύουν. Οι γαλλικές Αρχές κατάσχεσαν ένα βρετανικό αλιευτικό, το οποίο οδηγήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Γαλλίας, ενώ απειλούν με περαιτέρω δράσεις κατά της Βρετανίας.

Η υπουργός Ναυτιλίας της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν, ανέφερε πως τα δύο βρετανικά αλιευτικά σκάφη ψάρευαν στα ανοιχτά του λιμανιού της Χάβρης. Το Γαλλικό Ναυτικό που διενεργούσε ελέγχους ρουτίνας εξέδωσε προφορικές προειδοποιήσεις προς τα δύο σκάφη, τα οποία όμως αρνήθηκαν να ελεγχθούν. Το ένα μάλιστα δεν είχε τις απαραίτητες άδειες που προβλέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit και έπλευσε προς το γαλλικό λιμάνι. Οι γαλλικές Αρχές το έχουν κατασχέσει μέχρι να καταβληθεί η ανάλογη εγγύηση.

Η βρετανική πλευρά αντέδρασε στις γαλλικές ενέργειες, τονίζοντας ότι θα απαντήσει αναλόγως. Ο υπουργός για το Brexit, λόρδος Φροστ, ανέφερε ότι «η στάση της Γαλλίας είναι απογοητευτική» και ζήτησε εξηγήσεις, ώστε η Βρετανία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Η Ντάουνιγκ Στριτ χαρακτήρισε τη στάση της Γαλλίας «δυσανάλογη» από μια σύμμαχο χώρα.

  Η Γαλλία έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα από την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τον αποκλεισμό των βρετανικών αλιευτικών από τα γαλλικά λιμάνια, την αυστηροποίηση των τελωνειακών και συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας, ενώ επαναφέρει και την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης στο αγγλονορμανδικό νησί Τζέρσεϊ, αν δεν λυθεί το θέμα των αδειοδοτήσεων στα γαλλικά αλιευτικά που έχει προκύψει μετά το Brexit. Η Γαλλία θέλει να ασκήσει πιέσεις στη Βρετανία για να συμβιβαστεί στις συνομιλίες με την Ε.Ε. Η υπουργός Ναυτιλίας της Γαλλίας κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν ακολουθεί τους όρους της συμφωνίας περί των αδειών αλιείας μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και τονίζει ότι το 10% των αιτήσεων έχει απορριφθεί σε γαλλικά αλιευτικά. Αντίθετα, η βρετανική πλευρά υποστηρίζει ότι έχει επιτρέψει τον διάπλου στα βρετανικά ύδατα σε περισσότερα από 1.700 ευρωπαϊκά αλιευτικά, κάνοντας δεκτό το 98% των αιτήσεων. Οι Γάλλοι ψαράδες της Μάγχης έχουν εξεγερθεί για τις μειωμένες άδειες αλιείας στα βρετανικά χωρικά ύδατα (6 έως 12 μίλια) που εξέδωσε φέτος το Λονδίνο. Οπως υποστηρίζουν, η Βρετανία εξέδωσε 12 άδειες επί 87 αιτήσεων.

Το αλιευτικό «Cornelis Gert Jan», που ανήκει στην Ένωση Αλιέων της Σκωτίας, ήταν στη λίστα που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χορήγηση άδειας ώστε να μπορεί να ψαρεύει στα βρετανικά ύδατα. Ωστόσο, δεν έχει λάβει τη σχετική άδεια. Ο Μπάρι Ντις, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλιευτικών Οργανώσεων της Βρετανίας, δήλωσε πως η Γαλλία θα κλιμακώσει τη διαμάχη με τις άδειες, καθώς έρχονται οι προεδρικές εκλογές και η ρητορική θα ενταθεί. Η ομοσπονδία αλιέων υποστηρίζει πως το βρετανικό αλιευτικό είχε δικαίωμα να ψαρεύει στα γαλλικά ύδατα. Πριν από λίγους μήνες, δύο βρετανικά πολεμικά πλοία πραγματοποιούσαν περιπολίες όταν οι Γάλλοι ψαράδες είχαν και πάλι ξεσηκωθεί και απειλούσαν να αποκλείσουν τη νήσο Τζέρσεϊ, στη Μάγχη.