Latest News

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Χαμός στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου - 1250 υποψήφιοι για 16 θέσεις

 


Χίλιες διακόσιες πενήντα είναι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από τις ...12 έως τις 31 Ιουλίου 2021. Η Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου είναι δωρεάν και τριετούς φοίτησης.

 

Αυτή τη στιγμή, η επιτροπή βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων με τις αιτήσεις τους να έχουν υποβληθεί αμέσως μόλις δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΥΠΠΟΑ.

 

Η επιτροπή που απαρτίζεται από τη διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγκελάρη και καθηγητές της σχολής έχει αρχίσει να βλέπει τους υποψήφιους ηθοποιούς από τις 13 Σεπτεμβρίου.

 

Η Επιτροπή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση στην οποία έχουν περάσει 60 άτομα.

 

Η τελική επιλογή των επόμενων νέων σπουδαστών της Δραματικής Σχολής θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

 

Για τον β΄ γύρο των εισαγωγικών εξετάσεων έχουν επιλεγεί 28 αγόρια και 32 κορίτσια που θα εξεταστούν γραπτώς, ενώ οι τελικές ατομικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 23 Οκτωβρίου με τους υποψήφιους να εξετάζονται σε ένα μονόλογο από το αρχαίο δράμα (τραγωδία ή κωμωδία) δικής τους επιλογής, ένα κείμενο, που θα δοθεί μία μέρα πριν από την εξέταση, ένα ποίημα, ένα τραγούδι και ένα αυτοσχεδιασμό σε θέμα που θα οριστεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

 

Οι υποψήφιοι της Δραματικής Σχολής είναι μέχρι το ηλικιακό όριο που ορίζεται, τα 25 έτη.

 

Όπως κάθε χρόνο οι γυναίκες υποψήφιες είναι πολύ περισσότερες από τους άνδρες σε αρκετά μεγάλο ποσοστό. Την περασμένη χρονιά κατατέθηκαν αρχικά 1080 αιτήσεις και το ποσοστό των γυναικών υποψηφίων ξεπερνούσε το 80%.

 

Πολύ περισσότεροι είναι οι υποψήφιοι που έχουν κάνει σπουδές σε άλλες δραματικές σχολές, έχουν πτυχία από πανεπιστήμια και πολύ λιγότεροι είναι οι νεαροί υποψήφιοι που μόλις έχουν αποφοιτήσει από το λύκειο.

 

Το πιο πιθανό είναι -σε περίπτωση που δεν προκριθούν σε αυτές τις εξετάσεις, να κάνουν σπουδές σε άλλες δραματικές σχολές.

 

Με περισσότερους από 600 σπουδαστές να αποφοιτούν κάθε χρόνο από τις δραματικές σχολές της χώρας και με άλυτα τα ζητήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας αξίζει να μη σταματήσει η συζήτηση για το αν είναι ασφαλές και περιχαρακωμένο το επάγγελμα του ηθοποιού, ξεκινώντας από τη μήτρα ενός επαγγελματικού χώρου που οφείλει να είναι ασφαλής και να παρέχει ένα περιβάλλον μάθησης, αξιοκρατίας και ισότητας, να είναι αξιόπιστος και να προετοιμάζει προσωπικότητες πρωτίστως, αλλά και ταλαντούχους ηθοποιούς για ένα δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα.