Latest News

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Κύπρος: Στο Ανώτατο Δικαστήριο Βρετανίδα, για αναίρεση της καταδίκης της για «ψευδή καταγγελία» ομαδικού βιασμού

 


Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου προσφεύγει η Βρετανίδα που είχε καταγγείλει ομαδικό βιασμό στην Αγία Νάπα, αλλά στη συνέχεια καταδικάστηκε για... «ψευδή καταγγελία»

 

Η Βρετανίδα ελπίζει σε αναίρεση της καταδίκης της για την υπόθεση. Στις αρχές του 2020 δικαστήριο στην Κύπρο της επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή, για πρόκληση δημόσιας βλάβης. 

 

Η 19χρονη τότε γυναίκα κατήγγειλε στην κυπριακή αστυνομία ότι την είχαν βιάσει 12 Ισραηλινοί στην Αγία Νάπα, τον Ιούλιο του 2019. Στη συνέχεια, η Βρετανίδα ανακάλεσε την καταγγελία- έχοντας κρατηθεί χωρίς δικηγόρο σύμφωνα με τους εκπροσώπους της. Ακολούθησε η δίκη της και η καταδίκη της για πρόκληση δημόσιας βλάβης. 

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου θα εξετάσει την προσφυγή της στις 16 Σεπτεμβρίου. Αν δεν αναιρεθεί η καταδίκη της, οι δικηγόροι της σκοπεύουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

 

Τα επιχειρήματα των δικηγόρων της 

 

Ένα από τα επιχειρήματα των δικηγόρων της είναι ότι ο δικαστής δεν έλαβε υπόψη αποδείξεις ότι η γυναίκα πράγματι έπεσε θύμα βιασμού. 

 

«Για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης πρέπει να έχεις κάνει ψευδή καταγγελία και κάθε φορά που φέρναμε αποδείξεις ότι ο βιασμός συνέβη, ο δικαστής φώναζε στις Κύπριες δικηγόρους μας “αυτή δεν είναι μία δίκη για βιασμό”», δήλωσε ο δικηγόρος της νεαρής γυναίκας, Μάικλ Πόλακ. 

 

«Το έκανε περίπου επτά φορές κατά τη διάρκεια της δίκης, οπότε ουσιαστικά απέκλεισε οποιαδήποτε σκέψη ότι ο βιασμός συνέβη, κάτι που σημαίνει ότι δεν έλαβε υπόψη σωστά όλα τα στοιχεία του αδικήματος», συμπλήρωσε. 

 

Ένα άλλο επιχείρημα των δικηγόρων της Βρετανίδας είναι ότι η γυναίκα ανακάλεσε την καταγγελία υπό την πίεση της αστυνομίας. «Ήταν εκεί σχεδόν επτά ώρες χωρίς έναν δικηγόρο, χωρίς τους γονείς της», υπογράμμισε ο Πόλακ. 

 

«Το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι ιδιαίτερα ισχυρό σε αυτό το θέμα. Υπάρχει μία υπόθεση εναντίον της Κύπρου, που έφηβος μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Λεμεσού και του απέσπασαν μία ομολογία χωρίς δικηγόρο. Οπότε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήδη έχει αποφασίσει σε αυτό το ζήτημα εναντίον της Κύπρου, κάτι που ελπίζουμε να λάβει υπόψη το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου», δήλωσε ο δικηγόρος. 

 

«Φριχτή εμπειρία»

 

Η μητέρα της 19χρονης δήλωσε ότι η ανατροπή της καταδίκης θα είναι το πρώτο βήμα για να ξαναπάρει η κόρη της πίσω τη ζωή της. 

 

«Φανταστείτε να έχετε βιαστεί, να φυλακίζεστε επειδή οι αρχές λένε ότι είπατε ψέματα, έχοντας αρνηθεί να ακούσουν αποδείξεις περί του αντιθέτου, μετά να πρέπει να το ξαναζήσετε αυτό κάθε φορά που κάνετε αίτηση για μία δουλειά ή ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα», δήλωσε η μητέρα. 

 

«Αυτό είναι ένα τρομερό βάρος για την κόρη μου, να της έχει συμβεί κάτι τόσο φριχτό και μετά να έχει μια καταδίκη για μια ζωή», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να αισιοδοξεί για την έκβαση της έφεσης, δεδομένης της εμπειρίας τους από τα δικαστήρια της Κύπρου. 

 

Η μητέρα υπογράμμισε ακόμη ότι δεν επετράπη στην κόρη της να υπερασπιστεί σωστά τον εαυτό της, «λόγω της απροθυμίας του δικαστηρίου να ακούσει τις αποδείξεις των σοβαρών σεξουαλικών αδικημάτων που υπέστη». 

 

Η νεαρή γυναίκα θέλει να συνεχίσει τη ζωή της αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται να αναιρεθεί η καταδίκη της, δήλωσε ο Μάικλ Πόλακ. 

 

«Αυτό θα μείνει στο μητρώο της. Κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή κάνει αίτηση για μία δουλειά, θα το θυμάται αυτό και τι της συνέβη. Οπότε είναι πολύ σημαντικό για εκείνη- παρότι δεν βρίσκεται στη φυλακή και έχει επιστρέψει στη Βρετανία- να αναιρεθεί η καταδίκη της», συμπλήρωσε ο δικηγόρος. 

 

Η Βρετανίδα θα ήθελε τελικά να δει τους εμπλεκόμενους άνδρες να καταδικάζονται, αλλά επί του παρόντος η νομική ομάδα της επικεντρώνεται στην αναίρεση της δικής της καταδίκης, σημείωσε ακόμη ο συνήγορός της. 

 

«Ήταν μία πραγματικά φριχτή εμπειρία για εκείνη και σαφώς θα ήθελε να δει να απονέμεται η δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να αναιρεθεί η καταδίκη της, ώστε να μη χρειάζεται να την κουβαλά για το υπόλοιπο της ζωής της», κατέληξε.