Latest News

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Το Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι έκανε «τραγικό λάθος» στο πλήγμα στην Καμπούλ- Σκοτώθηκαν μόνο άμαχοι, οι 7 παιδιά

 


Το Πεντάγωνο ανακάλεσε την αρχική τοποθέτησή του για το πλήγμα με drone που έκαναν οι αμερικανικές δυνάμεις στην Καμπούλ ...στις 29 Αυγούστου και παραδέχθηκε ότι σκοτώθηκαν μόνο άμαχοι και όχι ένας εξτρεμιστής του Ισλαμικού Κράτους, όπως εκτιμούσαν αρχικά οι ΗΠΑ. 

 

«Η επίθεση ήταν ένα τραγικό λάθος», ομολόγησε ο στρατηγός Φρανκ ΜακΚένζι, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, σε συνέντευξη Τύπου. 

 

Για μέρες μετά το πλήγμα της 29ης Αυγούστου, αξιωματούχοι του Πενταγώνου επέμεναν ότι αυτό είχε εκτελεστεί σωστά, παρότι είχαν χάσει τη ζωή τους 10 άμαχοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά. Διεθνή ΜΜΕ αμφισβήτησαν αυτές τις διαβεβαιώσεις, μεταδίδοντας ότι ο οδηγός του οχήματος που μπήκε στο στόχαστρο εργαζόταν για καιρό σε αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση και επεσήμαναν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις που να επιβεβαίωναν την εκτίμηση του Πενταγώνου ότι το αυτοκίνητο περιείχε εκρηκτικά. 

 

Ο ΜακΚένζι δήλωσε ότι το όχημα επλήγη με την «ειλικρινή πεποίθηση» ότι αποτελούσε επικείμενη απειλή. «Τώρα είμαι πεπεισμένος ότι έως και 10 άμαχοι, ανάμεσά τους έως επτά παιδιά, σκοτώθηκαν τραγικά σε αυτό το πλήγμα», συμπλήρωσε ο Αμερικανός στρατηγός. «Επιπλέον, τώρα εκτιμάμε ότι είναι απίθανο το όχημα και εκείνοι που σκοτώθηκαν να σχετίζονταν με το ISIS-K ή με ευθεία απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις», παραδέχθηκε. 

 

Ο ΜακΚένζι ζήτησε συγγνώμη για το λάθος και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να καταβάλουν αποζημιώσεις στην οικογένεια των θυμάτων.  

 

Το Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι έκανε «τραγικό λάθος» στο πλήγμα στην Καμπούλ- Σκοτώθηκαν μόνο άμαχοι, οι 7 παιδιά
Πηγή φωτό AP

 

Δύο ημέρες μετά την επίθεση, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωνε ότι φαινόταν πως επρόκειτο για ένα «δικαιολογημένο» χτύπημα. Επίσης είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον ένας από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, που στις 26 Αυγούστου με βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σκότωσε 169 Αφγανούς αμάχους και 13 Αμερικανούς στρατιώτες. 

 

«Αυτή είναι μια φρικτή τραγωδία του πολέμου και είναι σπαρακτική», δήλωσε μετά τις ανακοινώσεις του ΜακΚένζι ο Μίλι, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Ευρώπη. «Είμαστε δεσμευμένοι για απόλυτη διαφάνεια για αυτό το περιστατικό», συμπλήρωσε. 

 

«Σε ένα δυναμικό περιβάλλον υψηλής απειλής, οι διοικητές που βρίσκονταν εκεί είχαν την κατάλληλη εξουσία και τη λογική βεβαιότητα ότι ο στόχος ήταν εύλογος, αλλά έπειτα από σε βάθος ανάλυση μετά το πλήγμα, το συμπέρασμά μας είναι ότι σκοτώθηκαν αθώοι άμαχοι», παραδέχθηκε και εκείνος με τη σειρά του. 

 

Περιγραφές συγγενών και έγγραφα που έχει δει το Associated Press, σκιαγραφούν μια οικογένεια που είχε δουλέψει για τους Αμερικανούς και προσπαθούσε να πάρει βίζα για τις ΗΠΑ, φοβούμενη για τη ζωή τους υπό τους Ταλιμπάν. 

 

Ο 37χρονος Ζεμεράι Αχμαντί έφτασε στο σπίτι του με το αυτοκίνητό του μόνος του. Όταν πάρκαρε κόρναρε, ο 11χρονος γιος του έτρεξε έξω και ο Ζεμεράι άφησε το αγόρι να μπει και να οδηγήσει το αυτοκίνητο στο δρομάκι. Τα άλλα παιδιά βγήκαν έξω για να δουν, όταν ο  πύραυλος Hellfire έπληξε το όχημα, σκοτώνοντας επτά παιδιά και έναν ενήλικο γιο και έναν ανιψιό του Ζεμεράι. 

 

Αυτό το αεροπορικό πλήγμα ήταν το τελευταίο των αμερικανικών δυνάμεων σε έναν πόλεμο που τελείωσε όπως ξεκίνησε το 2001: με τους Ταλιμπάν στην εξουσία στην Καμπούλ. Η ταχύτητα της προέλασής τους στο Αφγανιστάν αιφνιδίασε την αμερικανική κυβέρνηση και την ανάγκασε να στείλει χιλιάδες στρατιώτες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, για μια εσπευσμένη απομάκρυνση Αμερικανών, Αφγανών και άλλων πολιτών. Η επιχείρηση εκκένωσης, που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου, εκτυλίχθηκε υπό τη σχεδόν συνεχή απειλή επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν.