Latest News

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Αυτή είναι η καλύτερη πόλη να ζει κανείς - Ποια είναι η θέση της Αθήνας στη λίστα του Economist

 


Το Ώκλαντ φιγουράρει στην κορυφή της λίστας τού Economist Intelligence Unit με τις 140 καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς... χάρη στην επιτυχία έγκαιρης συγκράτησης της πανδημίας και της σχετικά πρώιμης ασφαλούς άρσης των μέτρων.


Στην πρώτη δεκάδα της λίστας περιλαμβάνονται τέσσερις πόλεις της Αυστραλίας, δύο της Ιαπωνίας και άλλες δύο της Ελβετίας. 

 

Συγκεκριμένα: 

  1. Ωκλαντ, Νέα Ζηλανδία
  2. Οσάκα, Ιαπωνία
  3. Αδελαΐδα, Αυστραλία
  4. Ουέλιγκτον, Νέα Ζηλανδία
  5. Τόκιο, Ιαπωνία
  6. Περθ, Αυστραλία
  7. Ζυρίχη, Eλβετία
  8. Γενεύη, Eλβετία
  9. Μελβούρνη, Αυστραλία
  10. Μπρισμπέιν, Αυστραλία


«Οι πόλεις που ανελίχθηκαν στην κορυφή της κατάταξης φέτος είναι κυρίως εκείνες που πήραν αυστηρά μέτρα για τη συγκράτηση της πανδημίας» αναφέρει η Upasana Dutt από τον Economist Intelligence Unit. 

 

«Το σκληρό lockdown στη Νέα Ζηλανδία επέτρεψε στις κοινωνίες της να ξανανοίξουν και στους πολίτες πόλεων όπως το Ώκλαντ και το Ουέλινγκτον να απολαμβάνουν έναν τρόπο ζωής παρεμφερή στη προ κορωνοϊού κατάσταση» προσθέτε

Η θέση της Αθήνας 


Η Αθήνα βρίσκεται στην 92η θέση της λίστας, 20 θέσεις κάτω από την προηγούμενη χρονιά, πτώση που αποδίδεται εν πολλοίς στον δείκτη υγειονομικής περίθαλψης που επλήγη σοβαρά από την πανδημία. 

 

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι βαθμολογίες στην υγειονομική περίθαλψη επηρεάστηκαν αρνητικά λόγω της πανδημίας. Σε σύγκριση με έξι μήνες πριν, η μέση βαθμολογία μιας πόλης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχει μειωθεί κατά σχεδόν πέντε βαθμούς» γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης για τις πόλεις -όπως το Αμβούργο, η Πράγμα, η Ρώμη και το Μόντρεαλ- που σημείωσαν σημαντική «βουτιά» σε σχέση με την προηγούμενη θέση τους στην κατάταξη.

 

Κορωνοϊός: Το Ώκλαντ η καλύτερη πόλη να ζει κανείς - Η θέση της Αθήνας στη λίστα του Economist
Στην δεκάδα των πόλεων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη περιλαμβάνεται και η Αθήνα - Πηγή φωτογραφίας: The Economist Intelligence Unit

 

Από την άλλη, η Χονολουλού, το Χιούστον και η Μαδρίτη, που ανέβηκαν 46, 31 και 25 θέσεις αντιστοίχως στη λίστα, περιλαμβάνονται στη δεκάδα των πόλεων με τη μεγαλύτερη αναβάθμιση στην κατάταξη τους τελευταίους έξι μήνες. 

 

Κορωνοϊός: Το Ώκλαντ η καλύτερη πόλη να ζει κανείς - Η θέση της Αθήνας στη λίστα του Economist
 δεκάδα των πόλεων με τη μεγαλύτερη αναβάθμιση στην κατάταξη τους τελευταίους έξι μήνες - Πηγή φωτογραφίας: The Economist Intelligence Unit

 

Στην πρώτη δεκάδα των λιγότερο βιώσιμων πόλεων για το 2021 περιλαμβάνονται οι:

  1. Δαμασκός, Συρία
  2. Λάγκος, Νιγηρία
  3. Πορτ Μόρεσμπι, Παπούα Νέα Γουινέα 
  4. Ντάκα, Μπαγκλαντές
  5. Αλγέρι, Αλγερία 
  6. Τρίπολη, Λιβύη
  7. Καράτσι, Πακιστάν
  8. Χαράρε, Ζιμπάμπουε
  9. Ντουάλα, Καμερούν
  10. Καράκας, Βενεζουέλα 

 

Στη λίστα λαμβάνονται υπ'όψιν πάνω από 30 ποιοτικές και ποσοτικές παράμετροι που εντάσσονται σε πέντε κύριες κατηγορίες: 

 

  • Σταθερότητα (25%) 
  • Υγειονομική περίθαλψη (29%)
  • Κουλτούρα και περιβάλλον (25%) 
  • Εκπαίδευση (10%) και 
  • Υποδομές (20%) 


Και παρότι δεν άλλαξαν φέτος οι κατηγορίες λόγω πανδημίας, συνυπολογίστηκαν κι άλλοι δείκτες (όπως άγχος σε υγειονομικούς πόρους και περιορισμοί σε αθλητικές εκδηλώσεις) ενώ ο τρόπος που κάθε πόλη διαχειρίστηκε την πανδημία, η ταχύτητα εμβολιασμών και οι συνοριακοί περιορισμοί οδήγησαν σε μεγάλες αλλαγές στην κατάταξη