Latest News

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Ιερουσαλήμ: Δεύτερη νύχτα ταραχών, δεκάδες τραυματίες- Ερντογάν: Κράτος στυγνής τρομοκρατίας το Ισραήλ

 


Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και την ισραηλινή αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά τα βίαια επεισόδια... της Παρασκευής.

 

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν 90 άνθρωποι στις βίαιες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ.



Οι περισσότεροι από αυτούς, ανάμεσά τους ανήλικοι, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες ή χειροβομβίδες κρότου λάμψης που χρησιμοποίησε η ισραηλινή αστυνομία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

 

Στο μεταξύ, εν μέσω της κλιμάκωσης, ρουκέτα εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα της Κυριακής από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, που ανακοίνωσε ότι έπληξε θέσεις της Χαμάς.

 

Ανησυχία για την κλιμάκωση

 

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ και η Ρωσία εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ, μετά τον τραυματισμό 200 ατόμων στις ταραχές το βράδυ της Παρασκευής.



Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Σάββατο εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία για την καθημερινή βία και τις συγκρούσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ειδικά χθες το βράδυ, μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο Χαράμ αλ-Σαρίφ / Όρος του Ναού».

 

Παράλληλα, δήλωσαν θορυβημένοι με τις «προκλητικές δηλώσεις» ορισμένων πολιτικών ομάδων, για την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ, όπως και για τις επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών ακινήτων στη Δυτική Όχθη.



Το κουαρτέτο εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία για την πιθανή έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους όπου ζουν για γενιές και εξέφρασε την αντίθεσή του σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες απλώς κλιμακώνουν σε ένα ήδη τεταμένο περιβάλλον.

 

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν μέτρα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των μουσουλμανικών ιερών ημερών», αναφέρει ακόμη η κοινή ανακοίνωση.

 

Ερντογάν: Κράτος στυγνής τρομοκρατίας το Ισραήλ

 

Από την άλλη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος «στυγνής τρομοκρατίας», αναφερόμενος στα επεισόδια στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

 

«Το Ισραήλ, κράτος στυγνής τρομοκρατίας, επιτίθεται με άγριο και ανήθικο τρόπο στους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ που δεν έχουν άλλη ανησυχία από το να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τη χιλιετή χώρα τους όπως και τις ιερές αξίες τους», είπε σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος.


Ο Ερντογάν περιέγραψε τα επεισόδια ως «επίθεση εναντίον όλων των μουσουλμάνων» και κάλεσε όλες τις χώρες, πρωτίστως τις μουσουλμανικές, να αναλάβουν δράση κατά των επιθέσεων του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Επίσης, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «σταματήσει αυτή τη δίωξη».