Latest News

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

"Μια ντουζίνα στα δύο" του Γρηγόρη Γαϊτανάρου



Η συλλογή διηγημάτων "ΜΙΑ ΝΤΟΥΖΙΝΑ ΣΤΑ ΔΥΟ" του Γρηγόρη Γαϊτανάρου, σε εικονογράφηση της Στέλλας Δημητρακοπούλου, μόλις κυκλοφόρησε από τις... εκδόσεις ΤΟΠΟΣ.




– Θα τα καταφέρουµε, µετά απ’ αυτό; ρώτησε η Μάρθα.
– Σκατά, απάντησε ο Γιώργος.
– Αµ, γίνεσαι άνθρωπος εσύ; πετάχτηκε η Λίτσα.
– Αυτή τη φορά θα σε φτιάξω, ψιθύρισε ο Λάµπρος.
– Να τσακωνόµαστε και να λασπωνόµαστε µας έπεισαν, φώναξε η Κλεοπάτρα.
– Η βαριά δουλειά έγινε, µονολόγησε Εκείνος.


Έξι διηγήµατα, έξι εικόνες. Μια ντουζίνα χωρισµένη σε λέξεις και σκίτσα. Ήρωες που έρχονται αντιµέτωποι µε την ίδια τους την ιστορία, χωρίς να φοβούνται το τέλος της. Ήρωες που, ακόµα κι έτσι, µόνο τέτοιοι δεν νιώθουν. Σε αφηγήσεις, στις οποίες η γλώσσα είναι απλά το µέσο, όχι ο σκοπός.



Ο Γρηγόρης Γαϊτανάρος γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά (Δημοκρίτειο  Πανεπιστήμιο Θράκης) και χορό (IFPRO, Παρίσι), με μεταπτυχιακά στο art & design (Middlesex University of London) και τη δημιουργική γραφή (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο). Εργάζεται ως δικηγόρος και είναι ο ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Face the Fact Co. (www.facethefact.gr). Η δημιουργική του πορεία ξεκίνησε χορογραφικά, με  συμμετοχές σε θεατρικά φεστιβάλ (Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου 2011, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2013, κ.α.) και συνεχίστηκε σκηνοθετικά και συγγραφικά, με παρουσία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και δημοσιεύσεις σε λογοτεχνικά περιοδικά. Έχουν βραβευτεί τα εξής έργα του: When One Faces Two, βραβείο καλύτερης πειραματικής ταινίας, LGFF 2019, Good Boy, βραβείο καλύτερου σεναρίου μυθοπλασίας μικρού μήκους, LGFF 2020 και The First End, βραβείο καλύτερου σεναρίου μυθοπλασίας μικρού μήκους, SRFA Cannes 2020. Είναι ο συγγραφέας της συλλογής διηγημάτων Μια ντουζίνα στα δύο, από τις εκδόσεις Τόπος (2021).

 

Όπως σημειώνει και ο ίδιος, ΄΄Η σοδειά αυτή καλλιεργήθηκε χωρίς προσδοκίες. Ξεκίνησε ως ενασχόληση ακαδημαϊκή με κάποιες πρώτες δημοσιεύσεις σε λογοτεχνικά περιοδικά και συνέχισε ως εκτόνωση αναγκαία απέναντι στα προβλήματα που αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει λόγω πανδημίας (και όχι μόνο) η κινηματογραφική παραγωγή σεναρίων. Αφού μαζεύτηκαν οι λέξεις, ακολούθησαν τα σκίτσα και τώρα είναι πλέον διαθέσιμη στους πάγκους των βιβλιοπωλείων. Την αφιερώνω λοιπόν με αγάπη σ’ αυτούς που δεν πρόλαβαν να θερίσουν ό,τι έσπειραν και σ’ εκείνους που έδρεψαν κάτι διαφορετικό.΄΄


Το teaser της παρουσίασης: https://www.youtube.com/watch?v=Q6cvrbrgW5s 

Το βιβλίο, μπορείτε να προμηθευτείτε στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και του Πειραιά (Πολιτεία, Ιανός, Πρωτοπορία, Παρασκευόπουλος κ.α.), καθώς και σε λοιπά βιβλιοπωλεία ανά την Ελλάδα.


Καλή ανάγνωση,

http://www.toposbooks.gr/contents/books_details.php?nid=705